Perújrafelvételi kérelem Wass Albert ügyében

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 17. 17:42
Romániában perújrafelvételi kérelmet nyújt be a háborús bűnösként 1946-ban halálra ítélt Wass Albert író ügyében egy marosvásárhelyi ügyvéd.

Kincses Előd az igazságszolgáltatás által eddig nem ismert újabb levéltári iratokkal támasztja alá kérését.

Az ügyvéd közölte: a család felkérésére nyújtja be a kolozsvári törvényszék mellett működő ügyészségre a semmisítő per indítására vonatkozó kérelmet.

Az új dokumentumokról Kincses Előd elmondta: az egyik azt bizonyítja, hogy 1940-ben a Kolozs megyei Vasasszentgothárdon a magyar hadsereg által elkövetett gyilkosságok esetében a felbujtó nem az író, hanem az édesapja, Wass Endre volt.

Az ügyvéd emlékeztetett, hogy a trianoni szerződést követő földreform után Wass Endre birtokának jelentős részét a falu román parasztjai között osztották szét, ezért a gróf feszült viszonyban volt a helyi románokkal.

A pitesti katonai levéltárból előkerült dokumentum szerint Wass Endre a később meggyilkolt románok letartóztatásakor Vasasszentgothárdra utazott, de fia nem tartott vele.

A vádirat viszont éppen Wass Albert odautazását tekintette terhelő bizonyítéknak az író halálra ítélésében.

Kincses Előd 2003-ban Tőkés László ügyvédje volt abban a perben, amelyet a református püpök az RMDSZ ellen indított egy bukaresti bíróságon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást