Cáfolta a román államfő, hogy besúgó lett volna

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 16. 20:13
Miután többen is azzal vádolták meg, hogy a kommunista rezsim titkosszolgálatának besúgója volt, Traian Basescu román államfő szerdán cáfolta a híreszteléseket.

A román államfő cáfolta, hogy a kommunista Románia titkosszolgálata, a hírhedt Securitate besúgója vagy alkalmazottja lett volna.

Traian Basescu azt követően döntött úgy, hogy kiáll a nyilvánosság elé, hogy a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége felszólította: hozza nyilvánosságra az eddig román titkosszolgálatok által őrzött aktáit.

A kormányon lévő Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu - akiről az átvilágítással foglalkozó, a Securitate irattárát tanulmányozó tanács (CNSAS) besúgói múltja miatt nemrég hozott elmarasztaló döntést - nyíltan megvádolta Traian Basescut, azt állítva róla, hogy együttműködött az egykori politikai rendőrséggel.

Sem nyilatkozat, sem jelentés

Románia első embere kifejtette: esetleges securitatés dossziéját azért nem tudja közzétenni, mert eddig egyetlen titkosszolgálatnál sem találtak olyat.

Rámutatott: a volt politikai rendőrségnek sem együttműködőként, sem alkalmazott tisztként nem dolgozott. Emellett cáfolta, hogy besúgást vállaló nyilatkozatot írt volna alá, vagy jelentéseket adott volna a Securitaténak.

Traian Basescu emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta ő az első államfő, aki több mint 1 millió 350 ezer dosszié hozzáférhetőségét rendelte el, majd a politikusokra vonatkozó, eddig nemzetbiztonsági szempont miatt zárolt akták titkosítási kötelezettségét is feloldotta.