Enyhítettek a szigoron az angliai reptereken

Infostart
2006. augusztus 15. 14:25
Az összes nagy-britanniai repülőtéren enyhítették a kézitáskák gépekre vitelére vonatkozó szigorításokat. A csütörtöki terrorista-összeesküvés leleplezése után bevezetett intézkedések feloldása még nem teljes: palackozott vizet például továbbra sem lehet a repülők fedélzetére felvinni.

Egy darab aktatáska nagyságú kézipoggyász, laptop és mobil telefon már felvihető az Angliából induló és ide érkező repülőgépek utasterébe, de palackozott ivóvíz még nem - jelentette az InfoRádió londoni tudósítója.

A kilenc Amerikába tartó repülőgép felrobbanására szervezett összeesküvés leleplezésével párhuzamosan elrendelt biztonsági intézkedéseken hat nap után immár enyhítettek, de még mindig sok a járattörlés és a késés.

A londoni Heathrow reptéren kedden 44 British Airways járatot töröltek, a Gatwick repülőtéren tizenegy BA belföldi járatot. A fokozott ellenőrzés miatt lelassult a beszállás, általában késéssel indulnak a gépek.

Sajátos szakértői vélemény

Szakértők szerint célravezető lenne szelektálni az utasokat. Az üdülni induló kisgyerekes angol családokat, a nagymamákat ne vizsgálják, motozzák oly sokáig, összpontosítsák figyelmüket a biztonságiak a fiatal ázsiaiakra és minden olyan légiutasra, aki gyanúsan viselkedik.

A Scotland Yard egyik vezető főtisztje, igaz, ő maga is ázsiai származású, úgy nyilatkozott, hogy az utazóközönség ilyesféle megkülönböztetése visszatetszést kelthet, tehát helytelen.

Tovább nyomoznak

Közben erőteljes nyomozás folyik annak érdekében, hogy a repülőgéprobbantó összeesküvéssel gyanúsított 23 letartóztatott ellen bizonyítékokat találjanak.

Szerdán arról dönt az illetékes bíró, hogy melyikük esetében adjon engedélyt további őrizetben tartásra, s lehetséges-e már a nyomozás ebben a szakaszában vád alá helyezni egyiküket-másikukat.

A mohamedán fiatalok közül néhányat High Wycombe városában tartóztattak le, lakóhelyük közel volt a városszéli erdőhöz. Az erdőt alaposan átkutatta a rendőrség, és robbantó gyutacsot valamint egy pisztolyt meg egy puskát talált a bokrok között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást