Külföldi út az idegenellenesség "büntetése"?

Infostart
2006. augusztus 14. 11:04
Egy skót kisváros önkormányzata Lengyelországba akarja küldeni tanulmányi kirándulásra fiatal bajkeverők egy csoportját, miután a városban megnőtt a bevándorlók és családjaik elleni támadások száma. Az ötlet onnan jött, hogy az atrocitások elkövetői gyakran teszik fel a kérdést: miért nem maradnak otthon a lengyel bevándorlók?

A Moray-i önkormányzat szóvivője szerint a bevándorlók elleni támadások olyan gyakorivá váltak, hogy most már minden héten vannak sérültjei az atrocitásoknak.

Az elkövetők gyakran generációk óta munkanélküli családok gyerekei - hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint gyakran azt kérdezik a fiatalok a melléjük kirendelt szociális munkástól, hogy miért jön ennyi lengyel Nagy-Britanniába dolgozni, és miért nem maradnak otthon.

"Úgy gondoljuk, hogy a legjobb válasz az, ha megmutatjuk nekik"- mutatott rá a szóvivő, aki ettől a módszert jobb eredményeket vár, mint egy büntetéstől.

Több városi tanácstag és helyi lakos is kritizálta ugyanakkor a tervet: attól tartanak, hogy a külföldi utazás lehetősége antiszociális viselkedésre ösztönzi majd a fiatalokat.

A tinédzsereknek egyébként maguknak kell majd fizetniük repülőjegyüket, már ha az önkormányzat talál olyan lengyel szervezetet jövő nyárig, amely felvállalja az idegen-ellenes brit fiatalokat.