A magyarok feljelentették Slotát

Infostart
2006. augusztus 14. 16:13
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja büntetőfeljelentést tett Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke ellen a pozsonyi kerületi bíróságon. Az MKP szerint Slota legutóbbi kijelentései kimerítik a nemzetgyalázás bűntettét.

Különösen nagy port kavart a nacionalista politikusnak a cseh Lidové Novinynak adott interjúja, amelyben élesen bírálta a magyarokat, és azzal vádolta őket, hogy Dél-Szlovákiában elnyomják a szlovákokat.

Egy másik nyilatkozatában, melyet az osztrák Die Presse napilap közölt, Slota ismét magyarellenes kirohanásokat tett, többek között brutális magyarosításról beszélt, és azt állította, hogy a szlovákiai magyarok száma aránytalanul gyorsan növekszik.

A kormány és Robert Fico miniszterelnök mindmáig nem határolódott el a szélsőséges kijelentésektől, amelyek ellen az MKP vezetése többször is tilatkozott.

A büntetőfeljelentés hivatalos indoklása leszögezi: Ján Slota tevékenysége társadalmi szempontból is veszélyes, mivel kijelentéseivel a magyar nemzetet és annak tagjait gyalázza - beleértve a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárait -, a magyar nemzethez tartozókat megalázza és rágalmazza, valamint kijelentéseivel és viselkedésével befolyásolhatja a közvéleményt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást