Solana egy 4000 fős egység Libanonban vezényléséről beszél

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 13. 20:54
Javier Solana, az Európai Unió külpolitikai főképviselője vasárnap közölte, hogy folynak az előkészületek az első, 4000 fős nemzetközi egység Dél-Libanonba telepítésére.

Fuád Szinjóra libanoni kormányfő hivatala vasárnap közleményben tudatta, hogy több ország jóváhagyta az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) megerősítésében való részvételt.

"Több országgal is tárgyaltam a nap és az éjszaka folyamán, és úgy gondolom, hogy képesek leszünk garantálni, hogy az egység, már ami az európaiakat illeti, erőteljes lesz" - közölte Solana újságírók előtt Jeruzsálemben, de további részletekről egyelőre nem beszélt.

Solana Ausztráliát, Malajziát és Indonéziát említette meg azok között a nem EU-tagországok között, amelyek részt vesznek majd a nemzetközi erőben. Közölte, hogy a 4000 fős nemzetközi egységet igen rövid időn belül Libanonba vezénylik.

A libanoni miniszterelnöki hivatal közleménye szerint Marokkó, Indonézia, Olaszország, Törökország, Spanyolország és Malajzia ajánlotta fel részvételét a nemzetközi erőkben, azzal a feltétellel, hogy "valamennyi libanoni fél elfogadja a részvételüket".