Negyvenöt éves lenne a berlini fal

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 13. 15:52
Valamennyi parlamenti párt képviseltette magát azon a központi rendezvényen, amelynek keretében a német főváros szívében, a Bernauer Strasse Acker- és Bergstrasse közötti részén található hivatalos emlékhelyen megemlékeztek az egykori berlini fal megépítésének negyvenötödik évfordulójáról.

Az emlékhelyen - ahol a fal egy kisebb darabja idézi fel a keserű történelmet - a kereszténydemokrata Wolfgang Schaeuble belügyminiszter és Klaus Wowereit szociáldemokrata berlini kormányzó polgármester helyezett el koszorút. Megemlékezéseket tartottak Berlin más helyszínein és néhány más német városban is.
A néhai keletnémet kommunista pártfőtitkár, Walter Ulbricht vezette hatóságok 1961. augusztus 13-án kezdtek hozzá a fal gyors ütemű felhúzásához, hogy ily módon vessenek véget a keletnémetek Nyugatra szökésének, végérvényesen megpecsételve ezzel Németország, illetve Berlin akkori kettéosztását.

Az egykori NDK létrejötte, 1949 októbere és a fal felhúzása között több mint kétmilliónyian szöktek át nyugatnémet területre.

Az évforduló kapcsán közzétett nyilatkozatában a kormányon lévő konzervatív CDU főtitkára, Ronald Pofalla hangsúlyozta: a berlini fal történelme, huszonnyolc évvel későbbi összeomlása azt bizonyítja, hogy a szabadság és az önrendelkezés utáni vágy erősebb az erőszaknál és az elnyomásnál.

Ugyancsak hivatalos nyilatkozatot tett közzé a konzervatívokkal koalícióban kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöksége is. Az SPD hangsúlyozta: noha a történelem nyomai már szinte teljes mértékben eltűntek, a hírhedt berlini falról, mint az erőszak politikájának kőbe vésett jelképéről soha nem szabad megfeledkezni.

Ugyanezt a gondolatot emelte ki külön állásfoglalásában Wolfgang Thierse szociáldemokrata parlamenti alelnök is, utalva arra, hogy az egykori NDK történetét tanítani kell a német iskolákban.