Kofi Annan: hétfőn vége az ellenségeskedésnek

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 13. 01:40
Izrael és Libanon augusztus 14-én befejezi az ellenségeskedéseket - jelentette be Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. A harcok a két fél megegyezése szerint közép-európai idő szerint reggel 7 órakor fejeződnek be.

"Nagy örömömre szolgál, hogy közölhetem: a két vezető megállapodott az ellenségeskedések megszüntetéséről, és arról, hogy augusztus 14-én greenwichi középidő szerint reggel 5 órakor befejezik a harcokat" - fogalmazott Annan.

Az ENSZ-főtitkár arra kérte a szemben álló feleket, hogy már most szüntetessék be a katonai műveleteket.

Rakétával lőtték ki az izraeli helikoptert

Nem sokkal korábban a Hezbollah harcosai a dél-libanoni Szúrtól (Türosz) nem messze lelőttek egy izraeli helikoptert - közölte a síita szervezet.

A hírt megerősítette az izraeli hadvezetés, és a helikopter lelövéséről beszámolt a katari székhelyű al-Dzsazíra arab műholdas televíziós állomás is. A légi jármű négytagú legénységének sorsa ismeretlen.

A helikoptert a Szúrtól 16 kilométerre lévő Jaternél érte rakétatalálat. Hezbollah közlemény szerint akkor lőtték ki a rakétát a helikopterre, amikor az megpróbált leszállni a térségben, ahol a szombati nap folyamán heves harcok folytak az izraeli katonák és a Hezbollah fegyveresei között.

Izrael palesztin menekülttábort bombázott Libanonban

Az izraeli légierő ugyanakkor a dél-libanoni Szaida (Szidón) melletti Ain Hélué-i palesztin menekülttábort bombázta szombatról vasárnapra virradóra.

Áldozatokról a libanoni hatóságok egyelőre nem tettek említést. A táborra huszonnégy órával korábbal is csapást mértek az izraeli vadászbombázok, és ebben a támadásban életét vesztette egy 12 éves gyermek.

Az Ain Hélué-i a legnagyobb palesztin menekülttábor Libanonban, 50 ezer embernek nyújt menedéket.