Elfogták az al-Kaida nagy-britanniai vezetőjét

Infostart
2006. augusztus 13. 12:58
Brit biztonsági források szerint a héten tartott terrorista-ellenes rajtütések során letartóztatottak között van az al-Kaida nagy-britanniai vezetője is - írja a The Sunday Times.

A brit belügyminisztérium illetékesei szerint az egyik letartóztatott férfi nemcsak a megakadályozott terrortámadások kitervelésével gyanúsítható, hanem azzal is, hogy az elmúlt években kulcsszerepet játszott több tervezett támadásban is.

A hatóságok úgy hiszik, hogy ő volt például az, aki az egyik korábbi terrorista összeesküvés vezetőjét tavaly eljuttatta egy pakisztáni kiképzőtáborba. A brit belső elhárítás, az MI5 terrorizmus-ellenes tisztviselői szerint a férfi egy kasmíri, észak-afrikai és iraki sejteket is magában foglaló brit terrorhálózat vezető személyisége.

A szerda éjszakai rajtaütések során legalább két gyanúsítottnak sikerült elmenekülnie. Bár a biztonsági erők információi alapján nem túl lényeges szereplőkről van szó, attól tartanak, hogy a letartóztatások után valamiféle akcióra szánhatják el magukat.

Az FBI 200 ügynököt állított rá a brit nyomozás során felmerülő amerikai szálak követésére. Brit biztonsági források szerint a rendőrség és az MI5 továbbra is megfigyelés alatt tart számos más terrorista sejtet, akikről úgy gondolják, támadásra készülhetnek.

Állítólag a korai stádiumban lévő tervek között szerepelnek kompkikötők, a vasúthálózat, illetve a londoni metró ellen elkövetendő támadások - írja a The Sunday Times.