Tovább kutatnak a londoni terrorgyanúsítottak után

Infostart
2006. augusztus 11. 19:24
Nagy-Britanniában továbbra is a legmagasabb szinten tartják a terrorellenes készültség szintjét, miután csütörtökön több mint 20 embert letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy repülőgépeket akartak felrobbantani. A hatóságok a brit gyakorlattól eltérően nyilvánosságra hozták az érintettek neveit és befagyasztották bankszámláikat.

Bár a heathrow-i reptér már fogadja és indítja az európai járatokat, az új biztonsági intézkedések meghatározatlan ideig érvényben maradnak. Tehát nem lehet a gépekre az átlátszó zacskóba tett útiokmányokon, szemüvegen, gyógyszereken és csecsemőtápszeren kívül mást felvinni.

Biztonsági szakértők szerint a gyanúsítottak italos flakonokba rejtett folyékony robbanóanyagot akartak mobiltelefonok, digitális kamerák vagy mp3-lejátszók akkumulátorait felrobbantani az óceán felett.

Nem ülnek karba tett kézzel

Közben az amerikai sajtó arról számolt be, hogy további öt embert keresnek a brit hatóságok. John Reid brit belügyminiszter azt mondta, hogy a fő gyanúsítottakat elfogták. Hozzátette ugyanakkor, hogy a nyomozás folytatódik, "nem ülünk karba tett kézzel, minden szükséges lépést megteszünk és őrizetbe veszünk bárkit, akinek köze van az ügyhöz - hangsúlyozta.

A rendőrség hatalmas erőforrásokat megmozgatva kutat jelenleg is az összeesküvésre utaló bizonyítékok után. A gyanúsítottak otthonában robbanóanyagot, számítógépeiken pedig a tervezett akció részleteit keresik. Az új brit terrorellenes törvények szerint erre összesen több mint 28 napjuk van - eddig tarthatók ugyanis előzetesben a korábbi két nap helyett a terrorügyek gyanúsítottjai.
Tudósítók szerint a rendőrség már tavaly július óta figyelte őket - a gyanúsítottak több különböző forgatókönyv után végül úgy döntöttek, hogy utasszállító gépeket támadnak meg.

Befagyasztott számlák

Közben az angol központi bank a kormány nyomására közzétette 19 őrizetbe vett gyanúsított nevét és címét, majd befagyasztotta azok bankszámláit. A nevek arra utalnak, hogy a letartóztatottak húszas éveikben járó, többségükben pakisztáni származású brit fiatalok.

Mindez ráirányította a figyelmet arra, hogy a több mint másfél milliós nagy-britanniai muzulmán közösségben egyre több olyan fiatal tűnik fel, aki ellenségesen tekint hazájára. A brit média megszólaltatta a gyanúsítottak több szomszédját, akik arról beszéltek: nem gondolták volna, hogy a fiatalok tömeggyilkosságra készülnek.

Nem csak fegyverrel

John Reid brit belügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján visszautasította, hogy a terrorista terveket dédelgető fiatalok dühét London külpolitikája tüzelné, és azt mondta: a terrort semmi sem igazolhatja:

"Bármilyen elégedetlenség is vezesse az embereket, a terrorizmus nem hoz eredményt. Ugyanakkor hatalmas kárt és fájdalmat okozhat több millió embernek - köztük muzulmánoknak is, akiket terroristák mészárolnak le"- mondta.

John Reid szerint a brit kormány nem csak fegyverrel lép fel a terror ellen, de - mint fogalmazott - aktívan foglalkozik az elszegényedés, a vélt igazságtalan bánásmód és a megoldatlan politikai ügyek problémájával is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást