Több száz millió értékű gyémántot mosott el a víz

Infostart
2006. augusztus 11. 07:08
Több millió dollárt, azaz több száz millió forintot érő gyémántot mosott el a víz a Suratban, India gyémántcsiszoló fővárosában. A két hete tartó heves esőzések következtében a város egyes részein hét méter magasan áll a víz.

Csütörtökre Surat 90 százaléka került víz alá. Sok gyémántkereskedő háza tetején keresett menedéket az áradat elől. Az utcákon hömpölygő és az épületeket is elárasztó víz tönkretette a gyémántvágó és -csiszoló gépeket, amelyek várhatóan még három hétig működésképtelenek lesznek.

A kiesés becslések szerint 500 millió dolláros, azaz több mint 100 milliárd forintos kárt jelent a városnak. Surat ugyanis az évi 12 milliárd dolláros indiai gyémántexport 55 százalékáért felelős.

A legtöbb gyár még időben biztos helyre szállította készleteit, de valószínűleg így is sok csiszolatlan gyémántot mosott el a víz.

"Valószínűleg elveszítettük valamennyi nyersanyagot, de az semmi az eszközökben keletkezett károkhoz képest" - mondta a drágakő exportját ösztönző tanács vezetője.

Jelenleg az elsődleges probléma a városban rekedt 400 ezer munkás, és a több mint 3 milliós lakosság kimenekítése, és élelemmel, illetve ivóvízzel való ellátása.