Évente 900 ezer emberrel csökken Európa népessége?

Infostart
2006. augusztus 11. 05:07
Európa lakossága 900 ezerrel csökken évente, miközben az átlagéletkor folyamatosan nő - derül ki német DSW alapítvány a világ lakosságának alakulását vizsgáló idei jelentéséből. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese szerint ez a szám túlságosan magasnak tűnik. 2030-ra azonban nagyjából ez lesz a helyzet - tette hozzá Hablicsek László.

A KSH szakértője szerint az eddigi adatokból inkább az derült ki, hogy Európa népessége stagnál. A gyermekvállalási kedv hosszú ideje csökken. Ennek következtében az elkövetkező 25 évben valóban eljuthat oda Európa, hogy ilyen nagymértékű lesz a népességfogyás.

Az alacsony gyermekszám az egyik oka annak is, hogy elöregszik a népesség. Ehhez persze hozzájárul az egyre hosszabb várható élettartam, illetve a korábbi tömeges bevándorlás is, hiszen az egykori bevándorlók ma már idős emberek - tette hozzá Hablicsek László.

A jelentés szerint ugyanakkor a fejlődő országokban a népesség gyors növekedése a jellemző.

Afrikában a Szaharától délre élők száma akár meg is duplázódhat az elkövetkező 50 évben. A népességkutató szerint erre két magyarázat is van: az egyik nézet szerint egyszerűen ellenkező tendenciák érvényesülnek a fejlődő és a fejlett országokban.

A demográfiai kutatások azonban azt mutatják, hogy mindenhol a világon ugyanaz a folyamat megy végbe, csak vannak olyan országok, ahol ezek később kezdődtek el. Így tulajdonképpen a fejlődő országok is ugyan oda tartanak, mint amivel most a fejletteknek kell szembenézniük.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást