Terrortámadást hiúsított meg az angol rendőrség

Infostart
2006. augusztus 10. 08:34
Szerda éjszaka folyamán az angol rendőrség több embert is letartóztatott, akiket azzal vádolnak, hogy robbanóanyagot akartak felcsempészni Nagy-Britanniából az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre. Az országban a legmagasabb szintre emelték a készültségi szintet.

Terrorcselekményt akadályozott meg az angol rendőrség, amikor több hónapos nyomozást követően több embert letartóztatott Londonban szerda éjszaka.

A londoni rendőrség 18 (más források szerint húsz) embert tartóztatott le az ügy kapcsán. Az Egyesült Királyságból induló nemzetközi járatokra a terroristaveszély miatt jelenleg tilos kézipoggyászt felvinni.

Menet közben robbantottak volna

A vád szerint a gyanúsítottak robbanószert akartak felcsempészni Angliából az Egyesült Államokba tartó repülőgépekre és azokat menet közben felrobbantani.

A Scotland Yard szerint a robbanóanyagokat kézipoggyászokban vitték volna a gépekre, a robbantást a fedélzeten akarták végrehajtani.

A BBC egyik Sevillába tartó riportere elmondta, hogy váratlanul beállították egy sorba, átvizsgálták a kézipoggyászát, majd közölték, hogy az utasok csak az útlevelüket vihetik fel a gépre.

Jelentős késések várhatók

A brit belügyminiszter közölte, hogy csütörtöktől jelentős késésre és várakozásra kell számítani a reptereken. A vele közös sajtótájékoztatón felszólaló közlekedési miniszter hozzátette: az intézkedés minden brit reptérre vonatkozik.

Utóbbi megerősítette, hogy a kézipoggyászt ezek után fel kell adni, kivételt csak azok az utasok jelentenek, akik csecsemővel utaznak, vagy gyógyszert kell szedniük. Szintén tilalmi listán vannak a laptopok, mobiltelefonok és minden, elemmel vagy akkumulátorral működő eszköz.

Tóth Vali Londonban élő újságíró az InfoRádióban azt mondta: az utcákon és a tömegközlekedési eszközökön zavartalan a forgalom, az intézkedés egyelőre csak a repülők közlekedését nehezíti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tóth Vali Londonban élõ újságíró
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást