Watergate - harminckét éve volt

Infostart
2006. augusztus 9. 16:36
A Watergate botrány miatt, 32 éve kényszerült lemondani amerikai elnöki tisztéről Richard Nixon. Az ügyet a Washington Post két újságírója göngyölítette fel, munkájukat pedig segítette egy "Mély Torok" fedőnevű, magas rangú tisztviselő, akinek személyazonosságára csak tavaly derült fény.

Richard Nixon a televízióban jelentette be 1974. augusztus 9-én, hogy lemond az amerikai elnöki posztról. Bár a végsőkig tagadta, a botrány kirobbanása után két évvel végül is beismerte: tudott a washingtoni Watergate irodaházi betörésről.

1972. június 17-én volt CIA és FBI ügynökök, valamint a Nixon elnök újraválasztására létrejött bizottság egyik tagja behatolt a Demokrata Párt irodaként használt lakásába, hogy ott lehallgatókészülékeket helyezzenek el. Bár a rajtaütés pont az elnökválasztási kampány hajrájában történt, botrány mégiscsak később, az újraválasztott Nixon elnöki mandátumának derekán lett belőle.

Végig tagadott

A Washington Post időközben több fehér házi dolgozóról kiderítette, köze lehetett az ügyhöz. A helyzet fokozódásával felmerült a kérdés, tudott-e Nixon a betörésről. Az elnök váltig állította, hogy nem, Jeb Stuart Magruder Nixon korábbi tanácsadója viszont a vizsgálat során egy szenátori kérdésre elmondta, maga az elnök rendelte el a betörést, hogy a választási kampányban minél többet megtudjon Larry O'Brien demokrata párti elnökről.

Bob Woodward és Carl Bernstein, a Washington Post riportereinek cikksorozata nyomán folyamatosan szorult a hurok Nixon nyaka körül, 1974-ben pedig kénytelen volt annyit elismerni, hogy hat nappal az események után már tudott a betörésről.

Richard Nixon az amerikai történelemben először - és mindeddig egyedüliként - lemondott elnöki posztjáról, hogy elkerülje a kongresszus hivatalos felelősségre vonását. A legnagyobb amerikai politikai botrány felgöngyölítésében Woodward és Bernstein segítségére volt egy magas rangú tisztviselő is, aki "Mély Torok" fedőnéven a névtelenség homályába burkolózva végig bizalmas információkkal látta el őket.

Csak 33 évvel az eset után, tavaly fedte fel kilétét Mély Torok, aki nem volt más, mint Mark Felt, az amerikai hírszerzés akkori igazgatóhelyettese. Nixon lemondását követően Gerald Ford addigi alelnök lett az Egyesült Államok elnöke, aki a politikai megosztottság felszámolása érdekében felmentette Nixont az összes őt ért vád alól.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást