Izraeli röplapok Libanonban

Infostart
2006. augusztus 9. 15:55
A libanoni kormányfő nem bízik abban, hogy egy-két napon belül sikerülne az ENSZ Biztonsági Tanácsának olyan határozatot hoznia, amely lehetővé tenné a tűzszünetet. Fuád Szinjóra ugyan elismerte, hogy előrelépés történt az ügyben, ám ennek ellenére nem derűlátó.

A BT arról döntött, hogy módosítja határozattervezetét, hogy az mindenkinek elfogadható legyen. Időközben az Izraeli hadsereg tovább támadta Libanont.

Izrael röplapokon és telefonhívásokkal győzködi a libanoniakat arról, hogy forduljanak szembe a Hezbollah fegyveres szervezettel. Bejrútra több ezer cédulát szórtak le a gépek, amelyeken az olvasható, hogy a Hezbollah miatt kell a libanoniaknak szenvedniük.

Az írás szerint, noha a szervezet azt állítja: az Izraelben fogva tartott libanoni foglyok kiszabadítása érdekében ejtettek foglyul 2 zsidó katonát, a Hezbollah a harc helyett tárgyalásokkal is elérhette volna célját.

A telefonhívások vezetékes és mobil telefonokra egyaránt érkeznek. A jelentések szerint nem akcentussal, hanem klasszikus arabsággal beszélő férfi arra hívja föl a libanoniak figyelmét, hogy nem érdemes támogatniuk a Hezbollahot, mivel a síita szervezet élő pajzsként használja az embereket.

A libanoni távközlési miniszter már korábban közölte: a hívások Izraelből érkeznek, ám nem közvetlenül: olasz és kanadai telefonközponton át jutnak el a libanoni előfizetőkhöz.

New York-ban az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyelőre nem fogadott el határozatot a tűzszünetről. A felek tovább egyeztetnek a szövegről. A bejrúti vezetés, és az Arab Liga képviselői azt követelik, hogy a dokumentumban legyen benne: Izrael kivonja csapatait Libanonból. A további egyeztetések miatt azonban kétséges, hogy még a héten elfogadják-e a határozatot.

A javaslatot az Egyesült Államok, és a volt gyarmattartó, Franciaország dolgozta ki. Időközben Oroszország bejelentette: 20 tonna humanitárius segélyt küld Libanonba. A sátrak, matracok először Ciprusra érkeznek meg, onnan viszik tovább az ostromlott országba. Moszkva közölte: további 4 gépet küldenek a helyszínre, amelyek ruhákat, élelmiszert, ágyneműt és árfejlesztőket visz Libanonba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást