Háborús bűnök - Horvátország vizsgálatot indít egy videó nyomán

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 9. 07:11
Horvátországban vizsgálat indul az 1995-ös Vihar hadművelet idején elkövetett háborús bűnök ügyében, miután egy szerb televízió múlt héten bemutatott egy amatőr videofelvételt horvát és boszniai erők horvátországi bűncselekményeiről - jelentette a nemzeti hírügynökség.

"Ellenőrizni fogjuk a tényeket és nyomozást folytatunk a helyszínen. Szükség esetén a boszniai rendőrséggel is együttműködünk" - közölte Zlatko Mehun rendőrségi szóvivő.

A felvételen állítólag a horvát és a boszniai erőknek Horvátországban, a boszniai határ közelében 1995 augusztusában végrehajtott összehangolt hadművelete során elkövetett bűntettek láthatók.

Horvátország 1995-ben a Vihar hadművelet során területe nagy részét visszafoglalta, a hadművelet idején mintegy 200 ezer horvátországi szerb menekült el az országból.

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék két horvát hadsereg- és egy rendőrtábornok ellen emelt vádat legkevesebb 150 civil meggyilkolásáért.

Zágráb tavaly októberben kezdte meg az Európai Uniós csatlakozási tárgyalásokat; az egyeztetések feltétele az együttműködés a hágai Nemzetközi Törvényszékkel.