Biztonságosak a német atomerőművek

Infostart
2006. augusztus 9. 14:06
A svédországi Forsmark atomreaktorában nemrég fellépett üzemzavar Berlinben aggodalmat váltott ki a német környezetvédelmi miniszterben és elrendelte a 17 német nukleáris erőmű felülvizsgálását. A reaktorbiztonság kérdése a tartományok hatáskörébe tartozik. Az illetékes tartományi miniszterek szerdán terjesztették elő tapasztalataikat.

A berlini kormány környezetvédelmi minisztere a forsmarki üzemzavarra utalva leszögezte, hogy szó sem lehet a németországi atomerőművek üzemeltetésének meghosszabbításáról.

Az előző kormány ugyanis - főleg a Zöldpárt szorgalmazására - kimondta, hogy 2020-ig a német reaktorokat fokozatosan bezárják.

Jelenleg 17 német reaktorban folyik energiatermelés és mint a tartományok környezetvédelmi miniszterei szerdán beterjesztett jelentésükben megállapították, az atomerőművek áramszolgáltatásában semmilyen körülmények között sem léphet fel üzemzavar.

Nem lehet teljesen kizárni a hibák lehetőségét

A svédországi Forsmarkban az áramszolgáltatás elakadása okozta a balesetet, amely még a biztonsági berendezéseket is megbénította és csak 20 perccel a hiba fellépése után tudtak úrrá lenni a helyzeten.

A jelentés azonban rámutatott arra, hogy a folyamatos ellenőrzések dacára sem lehet kizárni a hibalehetőséget - így az atomtechnológia változatlanul komoly veszélyforrást jelent a környezetre.

Példaként az észak-németországi Brunsbüttelben működő atomerőműben rendszeresen fellépő üzemzavarokat említette, amelyek között azonban csupán két esetben kellett rendkívüli óvintézkedéseket életbe léptetni.

Biztonságosak a német atomerőművek

A német energiahivatal elnöke szerdán Berlinben kijelentette, hogy értesülései szerint sem kell a svédországihoz hasonló balesettől tartani Németországban, viszont ő is síkra szállt amellett, hogy a korábbi megállapodást betartva fokozatosan le kell állítani a 17 reaktor üzemeltetését.

Az állami műszaki ellenőrző hivatal vezetője is biztonságosnak ítélte a német atomerőműveket és úgy vélte, hogy a Forsmarkban fellépett üzemzavarhoz hasonló veszély aligha fenyeget.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást