Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael felügyelni akarja a Hezbollahot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Izrael azt fontolgatja, hogy 30 kilométer mélyen bevonul Libanonba. Így akarja ellenőrzése alá vonni az őt fenyegető Hezbollah szervezet rakétaállásait. A szabadságra induló britek kormányfő reményének adott hangot, hogy az ENSZ Biztonsági tanácsának sikerül egy, a harcoknak véget vető határozatot elfogadnia. A Világszervezetben erről, elemzők szerint, legkorábban szerdán lehet döntés.

Amíg az ENSZ Biztonsági Tanácsa egy azonnali tűzszünetről szóló határozat elfogadásán dolgozik, addig az izraeli vezetés további libanoni területek elfoglalását tervezi. Tel-Aviv azt szeretné elérni, hogy a Hezbollah síita fegyveres erőinek összes rakétakilövő állását ellenőrzése alá vonja a zsidó állam hadserege.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az izraeli katonák 30 kilométer mélyen bevonulnának Libanonba, a Lítáni folyóig. Erről egyébként szerdai ülésén dönthet a tel-aviv-i kormány.

Már kiadták az utasítást

Hírügynökségi jelentések szerint a védelmi miniszter már utasította a hadseregparancsnokokat, hogy készüljenek egy szárazföldi akcióra. Az izraeli erők az éjjel is folytatták a libanoni célpontok bombázását. Bejrút déli kerületeiben legalább 15-en vesztették életüket a támadásban, Baalbek környékén pedig 11-en.

Az izraeliek azt közölték, hogy több mint 40, a Hezbollahhoz tartozó épületet semmisítettek meg azután, hogy a síita fegyveres szervezet 140 rakétát lőtt ki a zsidó államra. A bejrúti kormány fölajánlotta, hogy katonákat küld a déli országrészbe, hogy fönntartsa a rendet - de csak ha az izraeliek kivonulnak.

Komolytalan ajánlat?

Az ajánlatot Tel-Avivban komolytalannak minősítették. Izrael egyébként arra biztatja Dél-Libanon lakóit, hogy hagyják el otthonaikat. Ezt a térséget tartják a Hezbollah fő bástyájának. Izrael azt is közölte, hogy kész anyagilag is segíteni a menekülőknek, hogy elhagyhassák otthonaikat. A településeken egyre rosszabb a helyzet, rengetegen zsúfolódtak össze az óvóhelyeken.

A július 12-én kirobban konfliktussal kapcsolatban a szabadságra induló brit kormányfő azt mondta: reméli, hogy az ENSZ BT-nek sikerül egy, a harcoknak véget vető határozatot elfogadnia. Mint Tony Blair fogalmazott: ennek kidolgozásakor minden ésszerű javaslatot figyelembe kell venni. Szorgalmazta egyúttal a palesztin-izraeli kérdés rendezését is, mert szerinte ez alapvető probléma a közel-keleti konfliktus rendezése szempontjából.

Noha Tony Blair a családja után Barbadosra utazott nyaralni, ígéretet tett arra, hogy figyelemmel kíséri a libanoni helyzetet.