eur:
393.61
usd:
369.34
bux:
65730.6
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Milyen lesz Kuba Fidel Castro után?

Fidel Castro már nincs az intenzív osztályon - erről a kubai elnök húga számolt be, aki több mint 40 éve él az Egyesült Államokban. A karibi szigetország vezetője gyomorműtétje előtt minden hatalmát öccsére, Raúl Castróra ruházta át.

Változást jelenthet Kubának, ha Fidel Castrótól öccse, Raúl veszi át a hatalmat - jelentette ki a kubai elnök húga. Juanita Castro 1964 óta az Egyesült Államok beli Miamiban él. Noha együtt harcolt a forradalomért testvéreivel, mégis összekülönbözött velük, pontosabban nem tetszett neki az a rendszer, amelyet a fiúk létrehoztak.

A gyógyszerészként dolgozó hölgy azt állítja: Raúl sokkal nyitottabb, mint Fidel, és egyúttal bírálta az amerikai vezetést, amiért az hallani sem akar a fiatalabb Castró-fiúról. Mint Juanita a spanyol El Periodico című lapnak fogalmazott: ha egy kis fény látszik az alagút végén, akkor azt ki kell használni.

Hozzátette: politikailag nagyon távol állnak egymástól, mégis megviselte Fidel betegsége. Úgy értesült, hogy az elnököt megműtötték, és noha egészségi állapota súlyos, nincs már az intenzív osztályon.

Rekord ideig egy ország élén

Fidel Castro 47 éve áll Kuba élén. Forradalommal szerezte meg a hatalmat. Államosította az amerikai javakat, amivel kivívta Washington haragját. Az Egyesült Államok több mint négy évtizede kereskedelmi embargót hirdetett meg Havanna ellen.

Fidel Castro a hét elején közleményben tudatta a kubaiakkal, hogy gyógykezelés miatt visszavonul, és addig öccsére ruházza át a hatalmat. Raúl Castro a bejelentés óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Senki sem tudja, hogy hol lehet a politikus. Mindössze egy korábbi beszédét ismételték meg. Az elnök a jövő héten tölti be 80. életévét. Egyre többen találgatják azt, hogy milyen is lesz a Fidel utáni Kuba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×