A háború a teknősöket sem kíméli?

Infostart
2006. augusztus 4. 12:17
Környezetvédelmi katasztrófa fenyeget Libanon partjainál - figyelmeztetnek környezetvédő szervezetek. Az Izraellel folyó konfliktusban ugyanis az egyik Bejrút melletti erőmű olajtartályát is találat érte a közelmúltban. A kifolyt fűtőolaj a térségben soha nem látott szennyezést okozott, amit a harcok miatt jelenleg esély sincs felszámolni.

Kilencven kilométer hosszú és 10 kilométer széles olajfolt úszik a libanoni partoknál. A veszélyes anyag akkor került a tengerbe, amikor egy izraeli légicsapásban megsérült az egyik Bejrút melleti erőmű olajtartálya.

Helyi jelentések szerint mintegy 30 ezer tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe. A környezetvédő szervezetek a Földközi-tenger eddigi legsúlyosabb szennyezéséről beszélnek.

A folyamatos harcok miatt nem tudnak menteni

A helyzetet nehezíti, hogy a folyamatos izraeli támadások miatt szinte lehetetlen a mentési munka. Szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a fűtőolaj sokkal nehezebb, szennyezőbb, mint más olajtípus.

A folt észak felé terjed, elérte már a szír partokat is, és a török, illetve a ciprusi strandokat is fenyegeti, de Izraelt is elérheti - figyelmeztetnek a zöld szervezetek. Az olaj veszélyezteti a vörös tonhalak ívóhelyeit, és a kihalóban lévő zöld teknősöket is.

Hosszabb távon az emberre is veszélyes lehet

A szakemberek szerint, ha nem sikerül hamarosan fölszámolni a foltot, akkor az olaj lesüllyed a tengerfenékre, beépül a táplálékláncba, és a halak húsában felhalmozódó mérgező anyagok az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.

Elemzők szerint több tízmillió dollárba kerülhet az olajszennyezés fölszámolása, és hosszú hónapokig is eltarthat. Ám tűzszünetre lenne szükség ahhoz, hogy egyáltalán megkezdődhessenek a mentési munkálatok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást