Kitoloncoltatnák Tőkés Lászlót Romániából

Infostart
2006. augusztus 3. 16:51
Egy konzervatív képviselő kitoloncolná Romániából Tőkés László református püspököt. A politikus sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a püspök a magyar Nemzetbiztonsági Hivatal helyettes vezetőjével egyeztetett az autonómiáról, a Tárnica tónál.

Románia-ellenes terv kidolgozásával vádolta meg a Konzervatív Párt egyik tagja a magyar Nemzetbiztonsági Szolgálat helyettes vezetőjét, és Tőkés László református püspököt.

Petru Calian, aki nemrég még a Nagy-Románia Párt tagja volt, sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar és más, külföldi titkosszolgálati szervek jól ki tudják használni a román hírszerzőszerveknél tapasztalható hatalmi űrt.

Magyarország keleti szomszédjánál ugyanis korábban lemondtak a titkosszolgálati vezetők, és az utódokról nem született még döntés.

Terrorcselekmények előkészítése?

A román politikus hírügynökségi jelentések szerint azt mondta, hogy szerinte ki kellene Tőkés Lászlót toloncolni az országból, őrültségei, azaz az autonómia-törekvései miatt.

A romániai új Magyar Szó című lap szerint Petru Caliant kijelentette: más sem hiányzik már, mint egy olyan réteg, amely terrorcselekmények elkövetésébe kezd. A politikus sürgette, hogy mielőbb nevezzék ki a román titkosszolgálatok új vezetőit.

A lap megkereste az ügyben a Nemzetbiztonsági Hivatalt is, ahol azt közölték: a szervezet helyettes vezetője nem találkozott Tőkés Lászlóval. Az újság megjegyzi: A Nagy-Románia Párt volt politikusa korábban újságíróként dolgozott, és számos magyarellenes cikket jelentetett meg egy kolozsvári lapban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást