Jobb, mint James Bond: ötletbörze Fidel Castro megölésére

Infostart
2006. augusztus 3. 10:01
A kubai elnök súlyos betegsége ismét előtérbe állította azokat a kísérleteket, amelyekkel amerikai ügynökök és kubai emigránsok akarták őt meggyilkolni. A kubai titkosszolgálatok korábbi vezetője azt írta: legalább 638 alkalommal kísérelték meg Fidel Castro likvidálását.

A módszerek változatossága olyan zavarba ejtő, és némelyik annyira képtelennek tűnik, hogy valószínűleg még egy James Bond-filmben is túlzásnak éreznénk. Mérgező pirulák, robbanó kagylók és szivarok egyaránt előfordultak az ötletek között.

Fabio Escalante, a kubai titkosszolgálat korábbi irányítója 638 merényletkísérletet számolt össze, és könyvet is írt erről. Ha a szám soknak tűnik, jusson eszünkbe, hogy Fidel Castro már 1959 óta hatalmon van, a szocialista Kuba pedig olyan az Egyesült Államok számára, mint farkasembernek a telihold.

Az ötletek közül talán a robbanó szivar a legismertebb, de sok más elképzelés sem kevésbé bizarr. Az amerikai titkosszolgálat emberei ismerték a Commandante búvárkodás iránti szenvedélyét, és hatalmas mennyiségben halmoztak fel puhatestűeket, hogy találjanak egy elég nagy kagylót, amelybe belefér a szükséges mennyiségű robbanóanyag.

Egy másik terv szerint mérgező gombával fertőzték volna meg a kubai elnök búvárruháját. John Kennedy amerikai elnök meggyilkolása után két nappal pedig egy fecskendőtűvel felfegyverkezett ügynök indult Castro ellen, sikertelenül.

Nem húzta meg a ravaszt a szerető

A 638 Ways to Kill Castro (638 módszer Castro megölésére) című film producere elmondta azt is: egy alkalommal a kubai vezető korábbi szeretőjét vették rá a merényletre. A nő a mérget tartalmazó krémet az alvó Castro szájába akarta tenni, de ő felébredt, és azonnal megértette, hogy korábbi kedvese meg akarta ölni. Ekkor felajánlotta a saját pisztolyát, de a nő nem volt képes a döntő elhatározásra.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) megpróbált mérget juttatni Fidel Castro zsebkendőjébe, teájába és kávéjába is, mindannyiszor sikertelenül. 2000-ben, amikor a kubai elnök Panamába látogatott, 90 kilogramm robbanóanyagot tettek a pódium alá, de a kubai titkosszolgálat megtalálta azt, mielőtt még Castro beszélni kezdett volna.

A CIA egyszerűbb módszereket is megpróbált: alvilági figurákat bérelt fel a pártvezető lelövésére, de ennek csak annyi haszna lett, hogy elnökségének korai éveivel ellentétben Castro később már nem járt-kelt egyedül Havanna utcáin.

Fidel Castro látszólagos elpusztíthatatlansága a kubai humorban is megjelent. Az egyik vicc szerint, amikor az elnök egy galapagosi teknőst kapott ajándékba, és megtudta, hogy száz évig él, azt mondta: "Ez a baj a háziállatokkal. Ragaszkodsz hozzájuk, aztán pedig meghalnak neked."


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást