Ha Castro mégsem jön vissza a betegszabadságról...

Infostart
2006. augusztus 2. 12:52
Már tavaly elkezdtek Kubában gondolkodni Fidel Castro utódlásáról- mondta el az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem emeritus professzora. Harsányi Iván úgy vélte, ha Castro távozik is a hatalomból, gyors és gyökeres változásokra nem lehet számítani a szigetországban. A professzor szerint Spanyolországnak lehet fontos szerepe az átmenetben.

Castro halála, vagy a hatalomról való végleges lemondása esetén mindenképpen megindul egy változás, de mindenki abban érdekelt, hogy ez ne robbanásszerű legyen - hangsúlyozta Harsányi Iván, megjegyezve, hogy még az Egyesült Államoknak is egy lassabb, de stabil változási folyamathoz fűződik érdeke.

A szakértő szerint Kubában - Kínához, vagy Vietnámhoz hasonlóan - olyan átmenetet akarnak, amely egyfajta piacgazdaságot és egyfajta pluralizmust teremt, de a fennálló rendszer fenntartásával és ellenőrzése alatt.

Bár ezt az Egyesült Államok nem teljesen nézi jó szemmel, Spanyolországnak komoly szerep juthat egy kubai átmenetben, az európai állam ugyanis évek óta főszerepet játszik a karibi szigetország gazdasági fellendülésében - tette hozzá Harsányi Iván.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást