eur:
395.04
usd:
370.8
bux:
65132.72
2024. április 19. péntek Emma

Eláraszthatják Európát a hamis bankjegyek

A kezdeti nehézségek után úgy tűnik, hogy a pénzhamisítóknak sikerült leküzdeniük az euró bankjegyek hamisítása ellen bevetett különleges elemek problematikáját. Ma már 13,5 millió forintért például beszerezhető olyan gép, amely képes előállítani a pénzen használt hologramok mását. Ára percek alatt megtérülhet. Így nem csoda, hogy komoly lendületet kapott az euró hamisítása.

Az idei év első felében mintegy 300 ezer hamis euró bankjegyet vontak ki a forgalomból az eurózónában. A hamis papírpénzek 30 százalékát Franciaországban találták meg.

A francia rendőrség szerint azonban a hamis bankjegyeket csak a turizmus és a kereskedelem hozza országukba, a pénzhamisító műhelyek többsége elsősorban Kelet-Európában, Olaszországban és Kolumbiában található.

Már az érméket is hamisítják

Bár az euró bevezetését követő időszakban a modern biztonsági jegyeknek köszönhetően lecsökkent a hamis bankjegyek aránya, mostanra azonban Európa-szerte újból elérte az euró előtti szintet. Ráadásul az elmúlt hónapokban az euróérmék között is egyre több hamisított pénzt találtak.

A bankjegyhamisítók kedvence a 20 és 50 eurós papírpénz. A 100 és 500 euróst azonban kifejezetten kerülik, mivel a nagy címleteket az üzletekben sokkal jobban megnézik a pénztárosok.

Változó minőségben

A francia rendőrség szerint teljesen változó a hamis pénzek minősége: találkoznak amatőrök által színes fénymásoló segítségével készített bankjegy utánzatokkal is.

Becsléseik szerint a közepes méretű "vállalkozások" már évi 100 ezer hamis bankjegyet is képesek előállítani, a szervezett bűnözői csoportok pedig akár ennek többszörösét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
×
×
×
×