Kitüntetéssel vonult nyugdíjba a kínzások szakértője

InfoRádió / MTI
2006. augusztus 1. 17:25
Amerikai lapinformáció szerint az egyik legmagasabb katonai kitüntetéssel vonult nyugállományba a kubai Guantánamoi fogolytáborban és az iraki Abu Graib börtönben elkövetett fogolykínzások fő felelőse. A Washington Post szerint Geoffrey Miller tábornoknak a kiváló szolgálatért érdemérmet adományozták.

A lap szerint a tábornok vezette be a kutyák alkalmazását a foglyok kihallgatás előtti megkínzásakor, és ezzel Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter is egyetértett.

Geoffrey Miller a vádak miatt már februárban kérte nyugdíjazását. Az amerikai szenátus azzal a feltétellel engedélyezte a tábornok távozását, hogy a jövőben is együttműködik a fogolykínzásokkal foglalkozó vizsgálatokban.

Kongresszusi források szerint az amerikai képviselők jó része nem tartja kielégítőnek az eddigi vizsgálatokat és hitelt érdemlőnek Geoffrey Miller vallomásait.

Richard Cody helyettes vezérkari főnök a kitüntetés átadása utáni ünnepségen közölte: áttekintette a jelentéseket, és megfelelőnek tartotta a vizsgálatok lefolytatását.