Holokauszt-verseny és népirtás-diploma

InfoRádió / MTI
2006. július 31. 04:30
A Holokauszt emlékezete címmel rendezett versenyt diákoknak a román oktatási minisztérium. A szaktárca tájékoztatása szerint ez premiernek számít Európában. Az erdélyi Szilágysomlyón összesereglett 134 gimnazistának elméleti és gyakorlati feladatokban kellett összemérnie tudását az európai holokausztról.

A szervezők tudatosítani szeretnék a fiatalok körében, hogy milyen okok váltották ki a holokausztot, és milyen következményei voltak a népirtásnak.

A verseny alkalmából felavatták az Észak-erdélyi Holokauszt Emlékmúzeumot a település zsinagógájában.

A tervek szerint itt egy kulturális központ is működik majd, amely dokumentációs központot is befogad és konferenciák szervezésére is alkalmas.

Romániában 2001 óta a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Judaisztikai Intézete évente szervez tanfolyamot a gimnáziumi történelemtanároknak.

A pedagógusok a román oktatási minisztérium által is elismert diplomát kapnak, amely feljogosítja őket arra, hogy választható tantárgyként, vagy az iskolájukban működő történelemszakkör keretében oktassák a romániai holokausztról szóló tantárgyat.

A diploma lehetőséget ad arra is, hogy a kurzuson részt vevő tanárok saját megyéjükben hasonló felkészítőt szervezzenek kollégáik számára. Ennek a képzéssorozatnak köszönhetően már 80-100 romániai iskolában kezdődhettek ilyen tanórák.