Kétmillárd dolláros kár Libanonban

InfoRádió / MTI
2006. július 30. 12:17
Az izraeli hadsereg és a libanoni síita Hezbollah közötti összecsapásoknak, valamint a bombázásoknak és rakétatámadásoknak a legfrissebb összesített adatok szerint 506 halottja volt Libanonban és 51 Izraelben a konfliktus július 12-i kirobbanása óta.

Libanonban 436 civil, 29 katona és rendőr, 32 Hezbollah-harcos halt meg, továbbá a Hezbollahhal szövetséges Amal 6 fegyverese és négy ENSZ-békefenntartó.

Még legalább 74 civil, köztük számos gyermek, továbbra is a romok alatt van Szúr (Türosz) körzetében. Ugyanebben az időszakban 853 civil, valamint 81 libanoni katona és rendőr, ezenkívül 8 ENSZ-katona sebesült meg.

Izraelben 18-an haltak meg a Hezbollah rakétáitól, az offenzívában pedig 33 katona vesztette életét. Az izraeli hadsereg adatai szerint csaknem 400-ra tehető a sebesültek száma.

A libanoni anyagi veszteségeket kétmilliárd dollárra becsülik, ezek elsősorban katonai bázisok, feltételezett fegyverraktárak, a Hezbollah intézményei, az infrastruktúra elemei, iszlám vallási központok, továbbá több ezer lakóház, több száz üzlet és gyár, valamint televízió, rádió és telefonközpontok és átjátszó állomások lerombolásából vagy súlyos megrongálásából adódtak.

Ezek közé tartozik a Hezbollah Bint-Dzsbeil-i főhadiszállása, a tripoli, szúri, dzsúnijei és bejrúti kikötő, legalább száz híd, a dzsijéi elektromos központ, a Bejrútot Damaszkusszal összekötő autósztráda és bejrúti nemzetközi repülőtér.

Büblosz kikötője körül olajfolt keletkezett a helyi üzemanyag-tárolók lebombázása miatt. Bombatámadás érte Ali imám balbeeki mecsetjét is. Az izraeli légierő lerombolta Haszán Naszralláhnak, a Hezbollah vezetőjének házát, irodáját és főhadiszállását és a szervezet bejrúti, baalbeki és smesztari helyiségeit.

A Hezbollah az ellenségeskedések kezdete óta több mint 1400 rakétát lőtt ki Izraelre, elsősorban Haifára, Názáretre, Tiberiásra, Karmelre, Cefatra és Maalotra. Július 28-án egy izraeli rendőrségi szakértő szerint Afula városára egy "ismeretlen típusú", szíriai gyártmányú rakétát lőttek ki.