Járványveszélyben dolgoznak a magyar baptisták Bejrútban

InfoRádió / MTI
2006. július 30. 12:09
Megkezdte munkáját Bejrútban a Baptista Szeretetszolgálat egészségügyi csoportja. A sebészből, mentőtisztből és két ápolóból álló csoport a libanoni főváros Manszúrija nevű kerületében látja el a dél-libanoni menekülteket.

Manszúrijában 120 menekült él egy hatalmas épület alagsori parkolójának ablaktalan betontermeiben. Valamennyien a bombázás alatt álló Dahíja peremvárosból érkeztek. Többségük nő és gyermek.

Bíró Zsuzsanna mentőtiszt és Molnár F. Tamás orvos arról számolt be, hogy komolyabb sérülésekkel sem találkoztak. Jellemzőbbek a mentális problémák és az elhanyagolt fertőzések. Fennáll a járvány veszélye, mert a víz nem tiszta.

Hiány van élelmiszerből és gyógyszerből, ezért a magyar segélyszervezet újabb segélyszállítmányt indít el Libanonba.

A vizsgálatok szünetében a pécsi orvos papírrepülő hajtogatására tanítja a libanoni gyerekeket.

A libanoni fővárosban van még gyógyszer, de egyre drágábban lehet hozzájutni - mondta el az InfoRádiónak a baptisták helyszínen tartózkodó vészhelyzetkezelési igazgatója.

Pavelcze László és három társa Libanon keresztény negyedében dolgozik. A tervek szerint a szeretetszolgálat egy hónapon át segíti a helyieket.

A magyar baptisták északról jutottak be Bejrútba, mert a damaszkuszi utat és mellette két várost már "a földdel tették egyenlővé az izraeliek" - számolt be Pavelcze László.

A helybeliek most attól tartanak, hogy a segélyek egyetlen megmaradt útvonalát is lebombázzák, pedig kamionnal már most sem tudnak szállítani, azokat azonnal kilövik az izraeliek, akik a magyar csoport vezetője szerint a mentőautókra is tüzet nyitnak.

Az orvosok folyamatosan hallják és látják a rakéták becsapódását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pavelcze László Bejrútból
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást