Zoltai Gusztáv: Libanonban nincs háború

Infostart
2006. július 24. 12:08
Semmi esélye sincs annak, hogy Izrael és Libanon között fegyverszünet legyen - jelentette ki a Mazsihisz Izraelben tartózkodó ügyvezető igazgatója.

Zoltai Gusztáv hozzátette: a zsidó államban nincs háborús hangulat, az emberek élik a mindennapjaikat.

Szó sincs izraeli-libanoni háborúról - jelentette ki az ügyvezető igazgató az InfoRádióban. Azt mondta: Izraelnek a libanoni kormánnyal és a lakossággal semmi problémája nincs.

Arra a felvetésre, hogy mégis megkezdődik a Libanon elleni szárazföldi hadművelet, Zoltai Gusztáv azt felelte: ez a Hezbollah terrorszervezet ellen indul.

Hozzátette: a libanoni kormány annyiban felelős a kialakult helyzetért, hogy nem tartotta be a Hezbollah lefegyverzéséről szóló ENSZ-határozatot.

A tűzszünet még várat magára

 

Az Egyesült Államok szerint legkorábban július végére jöhet létre az izraeli-libanoni tűzszünet. A biztonságpolitikai szakértő szerint ez azt jelenti, hogy Izrael még napokat kapott hadműveletei befejezésére. Nógrádi György hozzátette: jelenleg sem katonai, sem politikai megoldás nem körvonalazódik a békére.

 

Az iszlám világban senki sem érdekelt abban, hogy a síita Hezbollah megerősödjön. A háborúba pedig sem Irán, sem Szíria nem akar bekapcsolódni - mondta az InfoRádióban Nógrádi György.  

 

Izraelt sem támogatja senki a hadviselésben, és egyelőre a NATO sem hajlandó állást foglalni a kérdésben. A biztonságpolitikai szakértő szerint a harcok befejezésének időpontja nem katonai, hanem politikai kérdés.

 

Izrael a bombázások után egy szárazföldi hadműveletet is elindított. A térségbe 40 hadihajó is állomásozik, többségük izraeli. Ezek kilőhetik a katonai és politikai szempontból fontos célpontokat, és blokádot is vonnak Libanon partjaihoz. Így megakadályozzák, hogy a Hezbollah utánpótláshoz jusson a tengeren.

 

A hajók emellett hírszerző feladatokat is ellátnak - közölte a biztonságpolitikai szakértő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nógrádi György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zoltai Gusztáv
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást