Slota: gyilkos magyaroknak állítottak szobrokat

InfoRádió / MTI
2006. július 22. 12:16
A szlovák kormánykoalíció egyik tagja, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta egy cseh újságnak, hogy irigyli a cseheket, mert a második világháború után elűzték a németeket, ezért ma nincs olyan problémájuk, mint a szlovákoknak a magyarokkal.

Ján Slota bírálta a cseh pártokat és politikusokat amiatt, mert "normális" pártnak tartják a Magyar Koalíció Pártját, amelynek szerinte az a célja, hogy Szlovákiát szövetségi állammá alakítsák, valamint átértékeljék a trianoni szerződést és a Benes-dekrétumokat.

"Ha a Benes-dekrétumokat semmissé nyilvánítanák, az egész Közép-Európa számára hatalmas problémát jelentene. Csehország számára jóval nagyobb probléma lenne, mint Szlovákia számára. Ha egyszerre kétmillió - és a határon túl születettekkel együtt talán ötmillió - német most visszaözönlene Csehországba, hát a cseh testvéreinknek bizony iszonyú problémájuk támadta" - jelentette ki.

Ján Slota megjegyezte, hogy pártja nem a magyarok ellen, hanem az MKP azon képviselői ellen harcol, akik kisebbségként elnyomják a többségi nemzetet, mégpedig annak saját területén.

A pártelnök szerint Dél-Szlovákiában a magyarok uralkodnak, és elnyomják a szlovákokat.

Míg Komáromban Cirill és Metód szlovák hittérítők szobrát a Matica Slovenská székházának a bejárata fölé tudták csak elhelyezni, addig Rozsnyóban "szobrot emeltek Kossuth Lajosnak, a szlovákok gyilkosának, aki aláírta Stúrék halálos ítéletét, Kassán pedig Rákóczinak emeltek szobrot, aki nyolcvanezer szlovákot gyilkolt meg". Attilának, aki "egész Európában gyilkolt" pedig Szlovákia szerte vannak emlékművei - mondta Ján Slota.