Erdély nyerhet a gyengélkedő magyar gazdaságon

Infostart
2006. július 20. 13:50
Erdély is a nyertese lehet a magyar gazdaság gyengeségének - jelentette ki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem gazdasági tárgyú vitanapján Domokos László, az Országgyűlés Költségvetési Bizottságának alelnöke.

Románia is nyerhet abból, hogy a magyarországi gazdasági szféra nehézségekkel küszködik - jelentette ki a fideszes politikus, aki szerint a magyar cégek eddig Szlovákia felé keresték a kiutat az áldatlan magyarországi gazdasági helyzetből, de várható, hogy Románia felé is megkezdődik az elvándorlás.

Mindez azért következik be, mert Magyarországon nőnek az adóterhek, a szomszédos országok viszont lényegesen kedvezőbb adózási feltételeket ajánlanak - mondta el az InfoRádió erdélyi tudósítója.

Borbély László, a bukaresti kormány területrendezési minisztere viszont azt mondta: Románia ellen szól, hogy a törvényi háttér nem egészen kiszámítható, áttekinthető.

A tárca nélküli miniszter azt is eredménynek tartotta, hogy a pénzügyi tárgyú törvények módosítását sikerült fél évvel az életbeléptetés előtt elfogadni a parlamentben. Hibának találta, hogy mind Magyaroraszág, mind Románia a rendszerváltozás óta elsősorban a nyugati befektetők felé kacsintgatott, a régión belüli gazdasági együttműködés lehetőségeire alig figyelt.

Bogos Zsolt, a román gazdasági minisztérium államtitkára jelentős vívmánynak tekintette az egységes, 16 százalékos adókulcs bevezetését. Mint mondta, ennek köszönhető, hogy a tavalyi árvizek ellenére az ország gazdasága 6,7 százalékkal emelkedett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást