"Bejrútban szinte teljesen kihaltak az utcák"

Infostart
2006. július 20. 12:24
A szíriai-libanoni határon vesztegelnek a nemzetközi segélyszállítmányok, mert Libanonban az izraeli légierő folyamatosan támadja a kamionokat és a kisbuszokat - mondta a Magyar Baptista Szeretetszolgálat Bejrútban tartózkodó orvosa.

Herencsár Lajos az InfoRádióban hozzátette: a közúti közlekedés is veszélyes, mert az elmúlt napokban több kisbuszt is találat ért Libanonban.

"Bejrút síiták által felügyelt részén szinte teljesen kihaltak az utcák, csak motorokon száguldozó Hezbollah-aktivistákat lehet látni, akik azonnal jelentik, ha például fényképező embereket látnak. Attól tartanak, hogy az idegenek újabb célpontok után kutatnak. A szerdai bombázás több épületet romba döntött, az utcák pedig üresek" - mondta Herencsár Lajos.

Menekülő magyarok Cipruson

Csütörtök hajnalban öt magyar állampolgár érkezett Ciprusra Libanonból. A ciprusi magyar nagykövet az InfoRádióban elmondta: egy négytagú család és egy egyedülálló nő várhatóan pénteken indul tovább Magyarországra.

Kisfalvi János hozzátette: elképzelhető, hogy a hétvégén újabb magyarok érkeznek, de azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány magyar állampolgárról van szó. A nagykövet szerint Ciprus egyelőre gond nélkül látja el a menekülteket.

Ciprus korábban arra kérte az Európai Uniót, hogy küldjön újabb repülőgépeket a Libanonból menekülők továbbszállításához, mert segítség nélkül képtelen megbirkózni a menekültáradattal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást