Már szárazföldön is támadja Izrael Libanont

InfoRádió / MTI
2006. július 19. 06:45
A korábbi légitámadások után szárazföldi akciókat is indított az izraeli hadsereg a Hezbollah állásai ellen Dél-Libanonban. Néhány izraeli alakulat átlépte a határt, majd hamarosan visszatértek Izraelbe.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem zárta ki egy nagyobb szárazföldi offenzíva lehetőségét sem a Hezbollah ellen.

Kedd este az izraeli légierő ismét rakétákkal lőtte Bejrút déli részét. Válaszul a Hezbollah ismét észak-izraeli területeket támadott. A legfrissebb adatok szerint a támadásokban legkevesebb 237-en haltak meg Libanonban.

Közben folytatódik a külföldiek kimenekítése a közel-keleti országból. Kedden újabb 1800 külföldi állampolgár menekült el Libanonból, a bejrúti magyar nagykövetség tájékoztatása szerint újabb mintegy 25 magyar állampolgár várakozott arra, hogy kijuthasson a közel-keleti országból.

Franciaország ENSZ-nagykövete új határozat elfogadását sürgette a közel-keleti válság megoldására, Kofi Annan az ENSZ főtitkára pedig Brüsszelben azt mondta: az európai országoktól vár katonai felajánlásokat a libanoni stabilizációs erők kötelékébe.

Az izrael miniszterelnök továbbra is úgy véli, hogy korai a Libanonba küldendő nemzetközi erőről beszélni. Korábban Cipi Livni, a zsidó állam külügyminisztere kijelentette: az akciók leállításához le kell fegyverezni a Hezbollahot, a síita szervezetnek el kell engednie a fogságban tartott izraeli katonákat, Libanonnak pedig meg kell akadályoznia, hogy Irán és Szíria a jövőben fegyverekkel lássa el a Hezbollahot.