Európa nyugati felén könnyebb a tanulás

Infostart
2006. július 19. 14:50
Németországban vagy Svájcban a diákok egy nyár alatt meg tudják keresni az egész éves tandíjat, de Angliában vagy Franciaországban sincs ez másképp. A hallgatókat külföldön is hasonló nyári munkákra alkalmazzák, mint Magyarországon, csak a fizetések nem hasonlítanak.

Európa több országában nem kell tandíjat fizetniük a főiskolásoknak és egyetemistáknak. Máltán, Cipruson vagy Luxemburgban például ingyenes a felsőoktatás - mondta az InfoRádióban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökségi tagja.

Ausztriában 400 eurót kell fizetni egy félévért, Svájcban pedig 250 svájci frankba kerül az oktatás az egyetemeken félévente. Azaz  nagyjából 50-100 ezer forintnak megfelelő összeget kell kiadniuk a hallgatóknak.

Európa nyugati felén azonban, a magasabb kereseteknek köszönhetően ezt az összeget könnyebben kifizetik a családok. Ha mégis nehézségeik lennének, a diákoknak sokkal több lehetőségük van munkát vállalni a tanulás mellett, mint Magyarországon - közölte Schöberl Márton.

Nyugat-Európában a munkaadóknak is megéri diákokat alkalmazni, hiszen kedvezőbb adózási szabályok vonatkoznak rájuk, mint a felnőttekre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást