Konfliktus a turistaszezon közepén

Infostart
2006. július 17. 13:44
Bár a libanoni kormányban vannak tagjai a Hezbollahnak, az állam mégsem tudja befolyásolni a szervezet döntéseit - mondta Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóközpontjának a vezetője. Mint mondta: a Közel-Keleten Izrael után a Hezbollah rendelkezik a legerősebb katonai szervezettel.

A szervezet különösen Dél-Libanonban erős - mondta a szakértő. Erre a területre a libanoni kormánynak nincs igazi befolyása.

A kabinetnek egyébként komoly gondot jelentett annak eldöntése: hogyan értékelje a Hezbollah támadását.

Az Európában terrorszervezetnek tartott Hezbollah azonban nem függ a libanoni kormánytól. Sokkal inkább saját vezetőinek, valamit a támogatóinak: Szíriának és Iránnak van alárendelve.

Libanon vezetése még kontrollt sem gyakorol a szervezet felett. Ennek is köszönhető, hogy a konfliktus a turistaszezon közepén bontakozott ki - vélte a szakértő.

A Hezbollah - hasonlóan az ismert terrorszervezetekhez - jelentős társadalmi bázissal rendelkezik, mivel több szociális funkciót is ellát.

Tálas Péter szerint a Hezbollah ellen úgy védekezhetne a libanoni kormány, hogy kiterjeszti az ország egészére politikai fennhatóságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tálas Péter 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Tálas Péter 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást