Kevés az esély a közel-keleti helyzet békés megoldására?

Infostart
2006. július 17. 18:53
Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint nincs sok esély egy Izrael és a Hezbollah fegyveresei közötti fegyverszünetre. Közben az ENSZ főtitkára fegyverszünetet követelt a konfliktus megoldására.

Az Európai Unió főképviselője azután fejtette ki a közel-keleti helyzettel kapcsolatos véleményét, hogy bejrúti villámlátogatásáról Brüsszelbe érkezett.

Javier Solana még hétfőn tájékoztatta tapasztalatairól az uniós tagállamok külügyminisztereit, akik elismerték Izrael jogát az önvédelemre, de aránytalannak tartották a zsidó állam válaszát a libanoni Hezbollah akcióira.

A külügyminiszterek Brüsszelben egyetértettek abban is, hogy a válság elindításáért a Hezbollah a felelős, de úgy ítélik meg, hogy most a konfliktus megoldása a legfontosabb.

Az ENSZ nemzetközi egységeket küldene

Korábban tűzszünetet követelt Libanonban az ENSZ főtitkára. Kofi Annan felszólította az izraeli és a libanoni kormányt, hogy engedjenek be további nemzetközi egységeket a területre.

Az ENSZ főtitkára hozzátette: fontolgatja a már Libanonban állomásozó ENSZ-erők hozzátartozóinak kimenekítését. Az izraeli kormányfő egyik munkatársa azt mondta: Ehud Olmert nem támogatja a kezdeményezést.

Az EU békefenntartana

Közben az Európai Unió soros elnökségét betölto Finnország külügyminisztere úgy nyilatkozott: a közösség fontolóra vette békefenntartó csapatok Libanonba küldését.

Párizsban ezalatt bejelentették: Dominique de Villepin miniszterelnök hétfőn Bejrútba utazik, hogy Franciaország támogatásáról biztosítsa a libanoni népet.

A közel-keleti országban már 167 ember vesztette életét az izraeli offenzíva kezdete, vagyis szerda óta.