Tájfun gyilkol Kínában

InfoRádió / MTI
2006. július 16. 16:36
Legkevesebb 115 halottat hagyott maga után Kína déli részén a Bilis tájfun, amely a hét végén átsöpört a Fülöp-szigeteken és Tajvanon is.

Az ítéletidő a legnagyobb pusztítást a keleti parton fekvő Fucsien tartományban okozta, ahol 43 személy életét oltotta ki.

Harminckilencen Hunan tartományban, 33-an pedig a Hongkonggal határos Kuangtung tartományban haltak meg. Emberek ezrei rekedtek el a külvilágtól. Még a Bilis megérkezése előtt több százezer lakost telepítettek ki a tájfun útjából - jelentette az Új Kína hírügynökség.

A forgószél emellett tetemes anyagi károkat is okozott: Hunanban több mint 31 ezer épület dőlt romba, és 36 ezer hektár termőföld került víz alá. A tájfun országutakat tett tönkre, és tombolása következtében több helyütt megszűnt az áramszolgáltatás.

Lecsangban néhol 3 méter magas ár hömpölyög, és a hatóságok arra kényszerültek, hogy a város börtönében raboskodó 1.663 foglyot egy magasabb helyre telepítsék át.

A dél-kínai gazdasági központnak számító Kuangcsout Pekinggel összekötő vasúti fővonal a magas vízállás miatt megrongálódott, és ezért sok utasnak le kellett tennie útjáról.