Negyven magyar már elmenekült

Infostart
2006. július 16. 10:16
A Külügyminisztérium nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy Libanonba, vagy Izrael északi területeire utazzanak. A tárca szóvivője az InfoRádióban elmondta: Szíria és Damaszkusz is teljesen biztonságos, mégis azt tanácsolják: csak az induljon el ezekre a területekre, akiknek halaszthatatlan dolguk van.

Polgár Viktor hozzátette: Libanonban a szerdán kirobbant konfliktus előtt 100-150 magyar élt, közülük mintegy 40 hagyta el az országot. A szóvivő hangsúlyozta: két szegedi diák kijutott az éjszaka Libanonból és megérkeztek Damaszkuszba.

Éjszaka is és reggel is támadták az izraeli harci gépek a libanoni fővárost - erosítette meg az InfoRádiónak Magyarország bejrúti nagykövete.

Tamás Lajos elmondta: folyamatosan várják azoknak a magyar állampolgároknak a jelentkezését, akik el akarják hagyni az országot. A diplomata szerint egyelőre nincs olyan, aki azonnal elutazna.

Szombaton egy név nélkül nyilatkozó magyar diplomata elmondta: kimenekítettek egy szíriai határ közelében, Libanonban élő magyar családot. Hozzátette: mindent megtesznek az országból távozni akaró magyarok megsegítésére.


Közben a Libanonban tartózkodó állampolgárai kimenekítését tervezi több európai állam, bár jelenleg a határok zárva vannak az izraeli katonai blokád és a bombázások miatt. Nagy-Britannia jelentős haditengerészeti erőt vezényel Libanon partjaihoz. A brit védelmi miniszter közölte: egy repülőgép-hordozó és egy hadihajó várhatóan még vasárnap elindul a Földközi-tenger keleti medencéjéhez.

A tárca szóvivője azt mondta: a köteléknek nincs meghatározott feladata, de nem hivatalos értesülések szerint a hadihajók részt vehetnek a Libanonban rekedt britek kimenekítésében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tamás Lajos bejrúti magyar nagykövet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást