A magyarok a legpesszimistábbak Európában

Infostart
2006. július 15. 08:51
Az Unió polgárait leginkább a munkanélküliség és a bűnözés aggasztja. Az Eurobarométer legfrisebb jelentése Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi, hogy továbbra is nálunk a legmagasabb az EU további bővítésének támogatottsága.

A magyarok a legpesszimistábbak az unióban saját sorsukat illetően, de egyben ők bíznak a legjobban az EU-s intézményekben. Többek között ez derül ki az Eurobarometer legfrissebb fölméréséből.

A dokumentum szerint a magyarok a munkanélküliségtől tartanak a leginkább - a megkérdezettek 60 százaléka félt munkahelyének elvesztésétől. Ez a szám a 25 tagállamban átlagosan 49 százalék.

A magyarok szerint a gazdaság helyzete a legnagyobb baj

A magyar válaszadók 43 százaléka a gazdaság helyzetét jelölte problémásnak - az unióban viszont átlagosan a megkérdezettek 23 százaléka vélekedett így. Európai átlagban az emberek 54 százaléka mondja azt, hogy előnyös hazájának a tagság, a magyar adat pár százalékkal elmarad ettől.

A 25 tagállam közül a magyarok támogatják leginkább az EU további bővítését, hiszen 59 százalék véli úgy, hogy szükség van az új tagokra. Az uniós átlag ebben a kérdésben 45 százalék. Igaz, tavaly még a magyarok 66 százaléka vélekedett pozitívan a bővítés folytatásáról, így elemzők a mostani csökkenést intő jelnek tekintik.

Csökken az internet szerepe

A fölmérés szerint Magyarországon az emberek a televízióból szerzik be uniós ismereteiket. Érdekes ellentmondás, hogy miközben egyre nő az internet használata, egyre kevesebben olvassák a világhálón az uniós híreket.

A megkérdezettek zöme szerint a tv, rádió és az újságok megfelelő mennyiségben foglalkoznak az EU-s kérdésekkel. Jelentős ugyanakkor azok száma is, akik szerint ugyanakkor kevés az elérhető információ.

Egyre többen támogatják

Az Uniós fölmérés szerint egyébként nőtt azok száma, akik jónak tartják a tagságot, és akik pozitívan ítélik meg a közösséget. Az európai polgárokat leginkább a munkanélküliség és a bűnözés aggasztja.

Míg a régebbi tagállamokban a bevándorlás és a terrorizmus kérdését is többen aggasztónak jelölték, addig a magyar válaszadók alig 2 százaléka tartotta ezt fontosnak.