A Libanont ért légi csapásokban 34 civil halt meg szombaton

InfoRádió / MTI
2006. július 15. 20:59
Harmincnégy polgári személy - köztük tizenöt gyermek - vesztette életét szombaton Libanonban a negyedik napja tartó izraeli légi csapásokban, miközben az amerikai elnök felszólította Szíriát, hogy fejtsen ki nyomást a libanoni Hezbollahra Izrael elleni támadásainak beszüntetéséért.

Húsz civil, köztük tizenöt gyermek, halt meg szombaton Dél-Libanonban egy gépkocsioszlopot ért légi csapásban - közölték kórházi források és az ENSZ ideiglenes libanoni hadereje (UNIFIL).

A konvojban utazók az izraeli határ térségében található Marvahín falut elhagyva menekültek, amikor támadás érte őket. Órákkal korábban az izraeli hadsereg a határon át hangosbeszélőn a település elhagyására szólította fel az ott lakókat.

A legutóbbi halálos áldozatokkal együtt százhatra emelkedett a libanoni halottak száma azóta, hogy Izrael két katonája elrablása és észak-izraeli területeket ért rakétacsapások miatt szerdán büntető hadjáratot indított a szomszédos ország és a támadásokért felelős síita Hezbollah libanoni szervezet ellen.

A szombati légi csapásokban teljesen megsemmisült az a kilencemeletes épület, amelyben a Hezbollah vezetőjének főhadiszállása volt Bejrút déli részén.

Zeév Boim, a bevándorlók beilleszkedésével foglalkozó izraeli miniszter, akit Ehud Olmert kormányfő egyik bizalmasának tartanak közölte, hogy Izrael az első adandó alkalommal likvidálni fogja a síita gerillaszervezetet vezető Haszan Naszrallah sejket.

Izraeli harci gépek lerombolták a Hamász egyik magas rangú tisztségviselőjének bejrúti irodáját is. A tisztségviselő, Mohammed Nazzal sértetlenül túlélte a támadást.

Az izraeli légierő rakétákkal lőtte a Bejrúttól cseknem 100 kilométerre északra fekvő Tripoli kikötővárost, a légi csapás "a legmélyebben ható" támadás volt Libanon területén a hadműveletek során.

Támadás érte Bejrút kikötőjét és a libanoni főváros központját is, először a negyedik napja tartó katonai megtorló akciók során. Izraeli harci gépek öt hullámban támadtak különböző célpontokat Dél-Libanon legnagyobb városában, Szidónban a libanoni hadsereg állásai közelében.

Célpont volt a parlamenti elnök rezidenciájának környéke is, amelyet korábban már háromszor lőttek az izraeli hadjárat kezdete óta.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy megsemmisítettek minden légvédelmi radart Libanon partjai mentén a szomszédos országra mért sorozatos légi csapásokban. Gadi Eizenkot, a libanoni hadműveletek parancsnoka Tel Aviv-i sajtóértekezletén közölte: a radarállomások mellett a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyvereseinek hat állását is megsemmisítették Bejrút déli részén.

"Ezek az állások számunkra terrorista célpontok, ahol nem tartózkodnak polgári személyek. Kiinduló pontul szolgálnak az izraeli területek elleni támadásoknak" - mondta Elizenkot.

Hangoztatta, hogy Izraelnek nem áll szándékában hosszan tartó szárazföldi offenzívát folytatni a Hezbollah gerillái ellen, ugyanakkor nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy az izraeli katonák behatolnak Libanonba.

"A Hezbollahra mért korlátozott légi csapások végrehajtása a célunk" - hangsúlyozta.

Patriot típusú rakétaelhárító rakétaütegeket telepített az izraeli hadsereg Haifába, amely csütörtökön először volt a síita Hezbollah libanoni szervezet rakétatámadásának célpontja - jelentette be a hadsereg.

Az izraeli Ynet internetes hírportál úgy értesült, hogy két rakétaüteget telepítettek az észak-izraeli településre. Az amerikai gyártmányú légvédelmi rakétakomplexumot az 1991-es öbölháború idején már használták a térségben az Irakból Izraelre kilőtt Scud rakéták megsemmisítésére.

Előzőleg a Hezbollah katonai szárnya, az Iszlám Ellenállás eközben folytatta rakétatámadásait az észak-izraeli települések ellen. Az 1973-as közel-keleti háború óta először csapódtak be rakéták a libanoni határtól mintegy 35 kilométerre délre fekvő Tiberiasban, a kereszténység egyik legszentebb helyén.

Izraeli oldalon 15-en haltak meg - négy civil és nyolc katona - a harcok kirobbanása óta.

Az izraeli haditengerészet két eltűnt katonája után kutat, miután péntek este rakétatalálat ért egy izraeli hadihajót a libanoni partok közelében. A hadsereg megerősítette, hogy libanoni területről végrehajtott támadás következtében megrongálódott és kigyulladt egy hadihajója, amelyet később sikerült bevontatni a haifai kikötőbe.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió előzőleg négy eltűnt izraeli katonáról számolt be, akik közül kettőt később megtaláltak a hajó megrongálódott részében.

A folytatódó izraeli támadások miatt több európai kormány megkezdte Libanonban tartózkodó állampolgárai kimenekítését.

Nagy hangsúlyt kapott a közel-keleti helyzet az amerikai és az orosz elnök szombati szentpétervári találkozóján. George W. Bush felszólította Szíriát, hogy fejtsen ki nyomást a Hezbollahra Izrael elleni támadásainak beszüntetése érdekében.

Az amerikai elnök az iszlám radikális libanoni milíciát kárhoztatta az erőszak fellángolásáért. Putyin megalapozottnak mondta Izrael aggodalmait, de az izraeli válaszcsapásra utalva kijelentette: az erő alkalmazásának kiegyensúlyozottnak kell lennie, és a lehető leghamarabb véget kell vetni a vérontásnak.

Szíria szombaton támogatásáról biztosította szövetségeseit, a Hezbollahot és Libanont az izraeli támadásokkal szemben.

A Libanon elleni izraeli offenzíváról tárgyalnak az Arab Liga külügyminiszterei Kairóban. A rendkívüli ülésen beterjesztett libanoni határozattervezet szerint a 22 tagú nemzetközi szervezet követelné az izraeli hadműveletek leállítását és támogatná Libanon jogát "a megszállással szembeni ellenállásra minden legitim eszközzel".