A Hamásztól a libanoni háborúig

Infostart
2006. július 14. 16:37
Lerombolta a bejrúti nemzetközi repülőtér egyik termináljának egy részét az izraeli légierő. A repülők korábban a kifutópályákat bombázták a libanoni fővárosban, ahol a légikikötő már tegnap bezárt. Az InfoRádió által megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint a Hamász kormány hatalomra kerülése szorosan közrejátszott az izraeli-libanoni konfliktus kiéleződésében.

A bejrúti repülőtér ellen intézett újabb támadás előtt nem sokkal Ehud Olmert izraeli kormányfő a szerdán indított hadműveletek fokozására adott parancsot.

Az elmúlt napokban libanoni célpontok százait támadta az izraeli hadsereg, amely tengeri és légi blokád alá vonta az országot. Kórházi források szerint az izraeli légitámadások polgári áldozatainak száma 57-re emelkedett.

A libanoni kormány azonnali tűzszünetet kért, a Hezbollah síita szervezet azonban gyakorlatilag folyamatosan lövi rakétákkal Izraelt; a hadsereg beszámolója szerint az utóbbi két napban legalább 200 csapódott be a zsidó állam területén.

A Hamásszal kezdődött

A Hamász kormány hatalomra kerülése után Izrael és a palesztin kormány között kiéleződtek az ellentétek, amelyben új fejezet nyílt az izraeli katona június 25-ei elrablását követően - idézte fel a konfliktus kezdetét az InfoRádióban Gazdik Gyula Közel-Kelet szakértő.

Az egyetemi tanár emlékeztetett arra, hogy a Hamász kormányra kerülésével először jutott kormányzati pozícióba egy, a Muzulmán Testvériséghez kötődő mozgalom.

Miért avatkozott be a Hezbollah?

Gazdik Gyula szerint, ha Izraelnek sikerül megbuktatnia a Hamász-kormányt, az jelentős stratégiai veszteség lenne Szíria és Irán számára, ezért avatkozott a konfliktusba a Hezbollah, hiszen ez a két ország szoros kapcsolatban áll a siíta terrorszervezettel.

Nem véletlen, hogy a Hezbollah mostanra időzítette rakétatámadásait Észak-Izrael ellen - hangsúlyozta Gazdik Gyula egyetemi tanár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gazdik Gyula a libanoni konfliktusról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást