Új háború réme a Közel-Keleten

InfoRádió / MTI
2006. július 13. 17:35
Az izraeli légierő újabb légitámadásokat hajtott végre Libanonban. Egy katonai szóvivő azt mondta: a Hezbollah radikális szervezet állásait tekintik fő célpontnak. Nem hivatalos közlés szerint a zsidó állam tengeri és légi blokád alá akarja vonni az országot. Libanon tűzszünetet kért. Az Európai Unió bírálta az izraeli offenzívát.

Az izraeli hadsereg figyelmeztette a libanoni hatóságokat, hogy költöztessék át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol a Hezbollah vezetője lakik.

Libanoni kórházi források azt közölték: a légitámadásokban eddig 47 civil, köztük sok gyermek halt meg. Az izraeli légierő hajnalban számos támadást hajtott végre libanoni területen; egyebek mellett bombázta a bejrúti nemzetközi repülőtér kifutópályáit, ezután a légikikötőt bezárták.

Közben a Hezbollah - izraeli sajtójelentés szerint - számos rakétát lőtt ki több észak-izraeli városra. A támadásokban egy nő meghalt, 14-en megsebesültek.

Hét rakéta csapódott be Szafed városában is, a támadásban 11 ember megsebesült, ketten súlyosan. A lövedékek a város központjában csapódtak be.

A libanoni határtól 15-20 kilométernyire délre fekvő, 20 ezer lakosú város az 1990-es évek óta nem volt rakétatámadások célpontja.

Rakéták csapódtak be Karmiel városában is, a robbanásokban egy ember megsebesült.

A libanoni tájékoztatási miniszter kora délután bejelentette, hogy Bejrút "mindenre kiterjedő tűzszünetet" kért.

Az izraeli légierő megtámadta a libanoni hadsereg két légi támaszpontját is. Az akciónak nem voltak áldozatai.

Az összecsapások azután kezdődtek, hogy a Hezbollah szerdán - izraeli területen - túszul ejtett két izraeli katonát.

Abbász egy új közel-keleti háborútól tart

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint Izrael katonai behatolása Libanonba egy nagy kiterjedésű közel-keleti háború rémét vetíti előre.

A palesztin vezető arra kérte a nagyhatalmakat, hogy avatkozzanak be a helyzet elmérgesedésének megakadályozására.

Az EU önmérsékletre szólította fel Izraelt

Az Európai Unió bírálta Izraelt katonai ereje "aránytalan" alkalmazásért Libanonban.

Az elnökség sajnálatát fejezte ki a polgári áldozatok és a polgári létesítmények lerombolása miatt. A nyilatkozat szerint nem igazolható a légi és tengeri blokád bevezetése Libanonnal szemben.

Jacques Chirac francia elnök az erőszak azonnali beszüntetésére és a libanoni Hezbollah által elhurcolt két izraeli katona szabadon bocsátására szólított fel.

Kevéssel később Philippe Douste-Blazy francia külügyminiszter elítélte az izraeli bombázásokat, amelyeket "aránytalan háborús akciónak" minősített.

Hasonló szellemben nyilatkozott Massimo D,Alema olasz külügyminiszter, aki a dél-libanoni és bejrúti izraeli reakciót "aránytalannak és veszélyesnek" nevezte.

"Azon dolgozunk, hogy a következő órákban létrejöjjön egy közös kezdeményezés Európa és a G8 csoport (részvételével a közel-keleti erőszak spiráljának megállítására" - mondta az olasz külügyminiszter.

Oroszország szintén elítélte az izraeli támadásokat, nyugalomra szólítva fel a zsidó államot és a Hezbollahot egy térségbeli nyílt konfliktus elkerülése érdekében.

Az Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei szombaton Kairóban rendkívüli ülést tartanak, hogy megvitassák a "súlyos" libanoni és palesztinai helyzetet, valamint az ellenük irányuló "izraeli agressziót és fenyegetéseket".

A történtek feszültség hatására rekordszintre, hordónként csaknem 76 dollárra drágult az olaj.