Libanoni célpontok százait támadta Izrael

InfoRádió / MTI
2006. július 13. 18:56
Libanoni célpontok százait támadta az izraeli hadsereg, és tengeri illetve légi blokád alá vonta szomszédját. A libanoni Hezbollah síita szervezet 80 újabb rakétákat lőtt ki Izraelre. A libanoni kormány azonnali tűzszünetet kért.

A légi csapások főleg a Hezbollah dél-libanoni infrastruktúráját vették célba, olyan helyeket, ahol a lázadószervezet "nagy mennyiségű fegyvert, lőszert, az izraeli területek elleni támadásokhoz használatos rakétákat tárol" - közölte Udi Adam, Izrael északi területeinek katonai parancsnoka.

Az izraeli hadsereg médiajelentések szerint figyelmeztette a libanoni hatóságokat, hogy költöztessék át biztonságosabb helyre a polgári lakosságot Bejrút egyik déli negyedéből, ahol a Hezbollah vezetője lakik.

Libanoni kórházi források szerint az izraeli légitámadások polgári áldozatainak száma 53, mintegy felük gyermek. A libanoni idegenforgalmi miniszter szerint a bejrúti nemzetközi repülőtér bombázása, illetve annak bezárása miatt a turisták tömegesen menekülnek Szíria felé.

Az izraeli légierő a libanoni hadsereg két fő légi támaszpontját is támadta Libanon keleti és északi részében.

Az egyik repülőtér, a rajaki, a Bekaa-völgyben, a fővárostól Bejrúttól 50 kilométerre keletre, közel a szíriai határhoz terül el. Egy izraeli harci gép bombázta az észak-libaboni Kulajaat repülőterét is.

Izrael azt tervezi, hogy szárazföldön, tengeren és a légtérben is teljesen elzárja a külvilágtól Libanont annak érdekében, hogy Bejrút átvegye az ellenőrzést Dél-Libanon fölött, amelyet jelenleg a Hezbollah ural - adta hírül az izraeli katonai rádió.

Hivatalosan nem erősítették meg, hogy ez lenne az izraeli hadműveletek célja, de katonai források bejelentették azt is, hogy a haditengerészet behatolt a libanoni felségvizekre.

Amir Perec izraeli védelmi miniszter a törvényhozás külügyi és védelmi bizottságának rendkívüli ülésén közölte: Izrael azt akarja, hogy a Hezbollahot tartósan kiűzzék Dél-Libanonból, és nem hagyja, hogy a szervezet hadállásokat tartson fenn Izrael tőszomszédságában. Felszólította a libanoni erőket, hogy vonuljanak be a határtérségbe.

Az izraeli média szerint a Hezbollah mintegy nyolcvan rakétát lőtt ki az észak-izraeli Naharíja és Szafed városra, majd Kirjat-Smona és Rosbina településre. Izraeli kórházi források szerint két nő életét vesztette, 25-en megsebesültek.

Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah Iránba akarja vinni a zsidó állam hadseregének elrabolt katonáit.

Gideon Meir izraeli külügyi szóvivő Iránt és Szíriát tette felelőssé az erőszak libanoni fellángolása miatt, mondván "a Hezbollah nem lenne képes a libanoni működésre Szíria nyilvánvaló támogatása nélkül." Hozzátette: "A libanoni síita szervezet Teherán dzsihádista rezsimjének a karja."

Libanon "Damaszkusz és a Hezbollah túsza" - vélekedett Marván Hamáde libanoni távközlési miniszter a Libanon elleni izraeli offenzívát kommentálva.

"Faruk as-Saraa, Szíria alelnöke adja a parancsokat, a Hezbollah hajtja végre, Libanon pedig a túsz" - mondta.

Libanon mindenre kiterjedő tűzszünetet és az izraeli támadás azonnali leállítását kéri - közölte Gázi al-Aridi libanoni tájékoztatási miniszter.

A tárcavezető kijelentette: "minden lehetséges eszközt be kell vetnünk minden szinten arra, hogy véget érjen ez az agresszió".

Eddig semmilyen eredmény nem született, az izraeli támadás folytatódik - állapította meg.

A libanoni magyar nagykövetségnek nincs olyan információja, amely szerint magyar állampolgárok veszélyben lennének.

A képviselet kapcsolatban áll a Libanonban élő magyar állampolgárokkal, akik közül senki sem jelezte, hogy bajba jutott volna.