Letilthatják az internetről az illegális fájlcserélőket

Infostart
2006. július 11. 10:32
A brit zeneipari cégek arra szólították fel az internetszolgáltatókat, hogy szüntessék meg az illegális fájlcserélők internet-hozzáférését. A zeneipar ezzel újabb frontot nyitott az illegális letöltőkkel szemben.

A brit zeneipari cégek korábban az egyéni fájlcserélőkre koncentráltak, most azonban taktikát váltottak, és az internetszolgáltató óriáscégeken keresztül igyekeznek útját állni a kalóz-letöltéseknek.

A zeneipar látni akarja az illegálisan számokat le- és feltöltő felhasználók személyes adatait. Az internetszolgáltatók azzal védekeznek, hogy nem működhetnek internet-rendőrségként, és egyszerűen képtelenség a hatalmas adatforgalmat naponta ellenőrizni.

A brit zeneipari cégek egyesülete azonosított 59 olyan IP-címet, ahonnan jelentős mennyiségű zenét töltöttek fel, első körben ezeknek a felhasználók internet-hozzáférésének megszüntetésére szólították fel az érintett szolgáltatókat.

Az egyesület 139 illegális letöltőt perelt be, akiknek fejenként maximum 6500 fontot kellett büntetésül fizetnie. Becslések szerint az illegális letöltések 650 millió font kárt okozott a brit zeneiparnak az elmúlt két évben.