Új választásokat követelnek a patthelyzet miatt

Infostart
2006. július 10. 11:13
Csehországban egyre többen szorgalmazzák az újabb parlamenti választások kiírását, mivel a pártok képtelenek megegyezni egymással a politikai patthelyzet rendezéséről.

Prágában ma délután ismét összeülnek a parlamenti pártok vezetői, hogy megpróbáljanak megoldást találni a választások után kialakult politikai helyzetre.

Miroslav Topolánek a választásokon győztes polgári demokraták elnöke a hétvégén sikertelenül tárgyalt Jirzi Paroubek szociáldemokrata miniszterelnökkel egy esetleges kompromisszumos megoldásról.

Paroubek azt követelte, hogy a politikai tárgyalásokba az összes parlamenti pártot, tehát a kommunistákat is vonják be, ezt azonban az ODS következetesen elutasítja.

A szociáldemokraták nem fogadták el a parlamenti házelnöki tisztséget, amelyet akkor kapnának meg, ha támogatnák Mirolsav Topolánek jobbközép kormánynak kinevezését.

A szociáldemokraták ennél többet követelnek, személyi és programváltozásokat igényelnek, erre azonban a hármas koalíció nem hajlandó.

Így marad a patthelyzet, hisz a parlament alsóházában mindkét tábor 100-100 mandátummal rendelkezik, tehát egyik oldal sem képes keresztülvinni akaratát.