Koszovónak csak ideiglenes függetlenséget szánnak

Infostart
2006. július 10. 09:51
Belgrádi hírek szerint Koszovó egyelőre öt évre szóló ideiglenes függetlenséget kap azzal, hogy hét-nyolc községben a szerbek gyakorolnák a hatalmat. Eközben szerb vezetők egyre hangosabban ellenzik Koszovó függetlenedését.

Állítólag leváltják Martti Ahtisaarit, aki az ENSZ megbízottjaként vezeti a koszovói tárgyalásokat - mondta el az InfoRádió újvidéki tudósítója.

Szerbia legmagasabb rangú politikai vezetői az utóbbi időben egyre hangosabban adják tudtára a világnak, hogy soha sem fognak beleegyezni Koszovó függetlenségébe és elszakadásába.

A hétfőn az Egyesült Államokba látogató Kostunica kormányfő valószínűleg ezt személyesen is tudtára adja vendéglátóinak.

A belgrádi sajtó úgy tudja, hogy ha még az idén rendkívüli választásokat tartanak Szerbiában, akkor bizonyos időre elhalasztják a végleges döntést Koszovóról.

Azt is ténynek tekintik, hogy Koszovó öt évre szóló ideiglenes függetlenséget kap, miközben a déli tartomány decentralizálásával és területi átszervezésével lehetővé teszik, hogy hét-nyolc községben Szerbia és a szerbek gyakorolhassák a hatalmat. Erről állítólag már meg is született a végső megállapodás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást