Vizsgálat indul a szalmonellával fertőzött csokik miatt

InfoRádió / MTI
2006. július 9. 17:14
Hatósági eljárás fenyegeti a leghíresebb brit édesipari csoportot, a Cadburyt, amiért a cég termékeit nemrég szalmonellaveszély miatt kellett visszahívni.

A Cadbury a múlt hónapban egymillió tábla csokoládét rendelt vissza a nagy-britanniai üzletekből, miután marlbrooki gyárában a szalmonella egyik ritka kórokozó törzsét fedezték fel. Egy brit lap szerint az esetet már januárban felfedezték, a hatóságokat azonban csak júniusban értesítették.

Az újság szerint a vállalat ellen valószínűleg emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszer forgalmazása címén indul eljárás.

Nagy-Britanniában egyre több emberben fedezik fel a ritka szallmonellavírust, ezeket az eseteket azonban nem tudták összefüggésbe hozni a Cadbury-üzemben történt szennyeződéssel.

Elemzők szerint a június végi visszahívás 5 millió fontos profitkiesést okozhatott a brit cégnek. A Cadbury-termékek 2-3 százalékát érinthette a szalmonella-riadó.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleménye szerint egyébként a Magyarországon forgalmazott Cadbury csokoládét Lengyelországban gyártják, így a magyar piacra nem került az esetleg fertőzött édességből. Csak az Egyesült Királyságba és Írországba szállítottak a kifogásolt tételekből.