Szükségállapot a palesztin területeken

InfoRádió / MTI
2006. július 6. 21:55
Szükségállapotot hirdetett ki a palesztin területeken, és riadókészültségbe helyezte a biztonsági szolgálatokat a Hamász-kormány belügyminisztere. Szaid Szajjám arra szólította fel a palesztinokat: szálljanak szembe a Gázai-övezet északi részét újra megszálló izraeli katonákkal.

Az utóbbi egy napban 17 palesztin halt meg az izraeli hadsereg támadásaiban, amelyeket a zsidó állam a több mint tíz napja elrabolt izraeli katona kiszabadítására indított.

A katona túszul ejtését magára vállaló szélsőséges palesztin szervezetek több mint ezer palesztin rab elengedését követelték, de Izrael többször jelezte: nem hajlandó teljesíteni a kérést.

Közben a zsidó állam biztonsági szolgálata arról döntött: nem látogathatják a palesztin foglyokat az izraeli börtönökben.

A tilalom vonatkozik mindazokra, akiket a palesztin területeken erőszakos cselekményekben való részvétel gyanúja miatt vettek őrizetbe.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa határozatban ítélte el Izrael palesztinokkal szembeni katonai akcióit és tényfeltáró delegációt küld a Gázai-övezetbe.