Saját pártja aktivistái verték félholtra a politikust

Infostart
2006. július 6. 05:04
Komoly fejsérülésekkel és törött karral fekszik a kórházban a zimbabwei ellenzék egyik ismert politikusa, az amerikai származású Trudy Stevenson. Ez nem az első eset volt, hogy nézeteiért és fellépéséért megfenyegették, most azonban saját pártja aktivistái verték majdnem agyon.

A veterán ellenzéki képviselő az afrikai politika kemény oldalát már korábban is megismerhette: számos alkalommal volt kitéve a Mugabe-rezsim megfélemlítéseinek, a 70-es években pedig Idi Amin vérengző uralma elől kellett menekülnie Ugandából.

A zimbabwei képviselőnő elleni mostani támadás gyökerei még a tavalyi évre nyúlnak vissza, amikor Trudy Stevenson több politikustársával együtt kivált az egykor a békés ellenzékiség szimbólumának számító Mozgalom a Demokratikus Változásokért nevű ellenzéki pártból, részben pont azért, mert a szervezetet alapító Morgan Tsvangirai egyes követői túl erőszakosan léptek fel.

Bozótvágó késsel és kövekkel verték meg

A múlt hét végén egy kisebb politikai összejövetel után őt és a találkozó résztvevőit Tsvangirai követői közül egy páran megtámadták a nyílt utcán. Trudy Stevensont egy bozótvágó késsel és kövekkel verték fejbe, és eltörték a karját, amikor megpróbálták kirángatni kocsijából.

Bár családja azt szeretné, ha az életveszélyes támadás után Nagy-Britanniába költözne, a képviselőnő azt mondja: nem hagyja magát megfélemlíteni. A további erőszak elkerülése érdekében fia magától Morgan Tsvangiraitól kért magyarázatot.

A pártvezér bocsánatot kért a barbár támadásért, amelyet elítélt. Kijelentette: ha kiderül, hogy követői közül volt valaki, akkor azt azonnal kizárják a pártból.

Az ügyben nem történtek letartóztatások.