Európa jobboldala nagyítóval figyeli a szlovák kormányt

InfoRádió / MTI
2006. július 6. 20:42
Az Európai Parlament legnagyobb képviselőcsoportja, az európai néppárti frakció úgy döntött, hogy ellenőrző csoportot hoz létre Szlovákia ügyében, hogy folyamatosan nyomon követhesse a politikai helyzet változását. A döntést azzal indokolták, hogy a kormánykoalícióba bekerült egy szélsőséges párt.

"Aggódunk amiatt, hogy a Szlovák Nemzeti Párt, amely az etnikai kisebbségekkel, különösen a magyarokkal és a romákkal kapcsolatos ultranacionalista és idegenellenes nézeteiről ismert, tagjává vált a szlovák szocialisták által létrehozott kormánykoalíciónak. Nagyon reméljük, hogy Szlovákia folytatja európai útját, amely az Európai Unióban közösen vallott értékekre épül" - mondta a döntés kapcsán Hans-Gert Pöttering, a néppárti frakció vezetője.

A politikus már a múlt péntekén is élesen bírálta a szlovák kormánykoalíció összetételét. Véleményéhez csatlakozott Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke is, aki kijelentette: megdöbbenti, hogy egy olyan párt, mint a Szlovák Nemzeti Párt, koalíciós partner lesz az új szlovák kormányban.

Támogatja az ellenőrző csoport létrehozását Vladimir Meciar, a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) vezetője.

Vladimir Meciar azt mondta, hogy Ján Slotának, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezérének egyes kijelentései aligha elfogadhatók a demokratikus Európa számára.

A pártelnök szerint az ellenőrző csoport tevékenysége segíthet értékelni a szlovákiai történéseket. A leendő kormány magatartásáról pedig azt mondta, hogy a kabinet ragaszkodik majd az Európában szokásos szabályokhoz.

Az Európai Parlament szocialista frakciója felkérte az Európai Szocialisták Pártjának elnökségét, hogy függessze fel a szlovákiai választásokon győztes SMER-Szociáldemokrácia párt tagságát, amiért koalícióra lépett a szélsőséges párttal.